Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UD ber ambassaden sende hjem sudaner

Som skal være innblandet i flyktningspionasje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksdepartementet har bedt den sudanske ambassaden om å sende hjem diplomaten som skal være innblandet i flyktningspionasje.

Dagbladet ringte nettopp den sudanesiske ambassaden i Oslo for å få en kommentar til at en av deres diplomatiske utsendinger er begjært utvist.

- Beklager jeg kan ikke snakke om dette, sa personen ved ambassaden, som ikke presenterte seg.

Pågrepet for flyktningspionasje UDs begjæring om at diplomaten blir sendt hjem kommer etter at Poitiet i dag pågrep en sudaneser (38) for flyktningspionasje.

Pågripelsen skjedde tirsdag morgen i Trondheim ved 07-tiden. Mannen er fraktet til Oslo hvor han har blitt avhørt i dag.

PST har igjennom sin etterforskning avdekket at den pågrepne 38-åringen skal ha hatt en kontaktperson ved den sudanesiske ambassaden, som han har levert opplysninger til.

- Vi har etterforsket dette over noe tid, og har hatt god kontakt med UD underveis, sier avdelingsdirektør Jan Glent i PST til Dagbladet.

38-åringen er siktet etter straffelovens paragraf 91a:

«Den som hemmelig eller ved ulovlige midler til fordel for fremmed stat søker å samle opplysninger om politiske eller personlige forhold hvis meddelelse til en annen stat han vet eller bør forstå kan skade Norges interesser eller volde fare for enkeltpersoners liv, helbred, frihet eller eiendom, eller som medvirker hertil, straffes med hefte eller fengsel inntil 2 år.»

- Han har så langt jeg vet ikke erkjent straffskyld i henhold til siktelsen. Han har heller ikke bedt om å få oppnevnt advokat, sier Glent.

Mannen vil antakelig bli begjært varetektsfengslet torsdag.

- Har spionert lenge 38-åringen er sudanesisk statsborger. Han kom til Norge i 2004, og søkte asyl. Han har permanent oppholdstillatelse.

Politiet mener han har spionert for sudanesiske myndigheter i lengre tid.

- Vi har ikke kartlagt hans bevegelser helt tilbake til 2004, men vi mener dette har pågått en stund, sier Glent.

PST vil ikke kommentere spesifikt hva slags informasjon 38-åringen skal ha levert til den sudanesiske ambassaden, eller om hvilke personer.

- Generelt kan vi si at flyktningspionasje er noe vi ser mye av i diktaturer som er i konflikt, som vi tar imot flyktninger fra. Det typiske er at man overvåker personer i utlandet, og legger press på dem igjennom å true med represalier mot persopnenes familier i hjemlandet, sier Glent.

- Store mørketall Opp gjennom årene har det forekommet ulike tilfeller av såkalt flyktningspionasje, altså fremmed etterretningsvirksomhet rettet mot utlendinger i Norge.

- Siktemålet med denne typen virksomhet er å undergrave, nøytralisere eller eliminere politisk opposisjon gjennom å overvåke, kontrollere, og på ulike måter true opposisjonelle i eksil, ifølge PST.

Flere land spionerer på sine egne borgere som har reist til Norge, og tidligere har blant annet Eritrea og Etiopia vært i politiets søkelys.

Politiets sikkerhetstjeneste opplyste i vår til Vårt Land at om lag ti land skal bedrive denne aktiviteten i Norge. Det har vist seg vanskelig å spore opp hvem som står bak de rundt 20 tilfellene av flyktningspionasje som blir anmeldt hvert år.

I sine trusselvurderinger har PST dessuten påpekt at det trolig eksisterer store mørketall.