UD ber nordmenn forlate Somalia

UD advarer mot opphold i sør- og sentral Somalia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I tillegg oppfordrer departementet alle som allerede er i disse områdene i Somalia, til å forlate området, skriver UD i en pressemelding julaften.

500 drept

- Etter mye tålmodighet,  har den etiopiske regjering tatt første skritt mot selvforsvar og satt i gang et motangrep mot islamistene, sier den etiopiske informasjonsministeren Berhan Hailu til Reuters. Dette er første gang Etiopia innrømmer angrep på Somalia, samtidig som bakkekampene fortsetter på sjette dagen, skriver NTB.

Etiopiske krigsfly har  i dag bombet to områder i de sentrale delene av Somalia, og etiopiske myndigheter melder om at 500 islamistiske krigere er drept. Dette tallet er ikke bekreftet av en uavhengig kilde.

Mens de islamistiske krigerne hevder at de hadde drept hundrevis av soldater som er lojale mot den somaliske regjerningen. Hjelpeorganisasjoner i landet anslår at rundt titall mennesker er drept.

Uro i landet

Militante islamister har truet med å drive ut troppene sine fra nabolandet Etiopia, et kristent land som gir militær støtte til Somalias regjering. Denne regjeringen er også støttet av FN.

Somalia har ikke hatt en fungerende regjering siden kuppmakere styrtet daværende diktator Mohamed Siad Barre i 1991. Kuppmakerne klarte ikke å etablere kontroll over landet, og krigsherrer overtok og slåss innbyrdes om makten i landet.

ARRESTERT: Somaliske regjeringsstyrker arresterer en islamist mistenkt for å ha planlagt selvmordsangrep. Foto: AP/Scanpix
ARRESTERT: Somaliske regjeringsstyrker arresterer en islamist mistenkt for å ha planlagt selvmordsangrep. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Situasjonen i landet har reist frykt om at det skal dukke opp et Taliban-regime. USA hevder at islamistene har bånd til al-Qaida, men dette nekter de for.

UD ber nordmenn forlate Somalia