SVALBARD-BESØK:  Russlands viseutenriksminister Dmitrij Rogozin dukket opp på flyplassen i Longyearbyen, uten passproblemer. Her sammen med president Vladimir Putin i Kreml tidligere i vår under forberedelse til 70-års markeringen for slutten av 2. verdenskrig. Foto: ALEXEI DRUZHININ, Ria Novosti/AFP/NTB Scanpix.
SVALBARD-BESØK: Russlands viseutenriksminister Dmitrij Rogozin dukket opp på flyplassen i Longyearbyen, uten passproblemer. Her sammen med president Vladimir Putin i Kreml tidligere i vår under forberedelse til 70-års markeringen for slutten av 2. verdenskrig. Foto: ALEXEI DRUZHININ, Ria Novosti/AFP/NTB Scanpix.Vis mer

UD ber om forklaring på uønsket russerbesøk på Svalbard

Russiske visestatsminister: - Ville blitt stoppet i Fastlands-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske visestatsministeren Dmitrij Rogozin skriver på Twitter at han lørdag kom til Longyearbyen på Svalbard, til tross for at han står på EUs og Norges sanksjonsliste.

Utenriksdepartementet har bedt russiske myndigheter om en forklaring, melder NTB lørdag kveld.

— Dette er ikke et brudd på norsk lov, men vi har gitt tydelig uttrykk overfor den russiske ambassaden i Oslo om at listeførte personer ikke er ønsket på Svalbard, sier kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i UD til NTB.

— Det er derfor beklagelig at Rogozin oppholder seg på Svalbard, fortsetter Andersen.

- Ikke velkomne
Han opplyser at Utenriksdepartementet har bedt russiske myndigheter om en forklaring.

I mars i fjor ble det kjent at en rekke sentrale russiske politikere og tjenestemenn ikke lenger er velkomne i Norge, verken på besøk eller gjennomreise som følge av Russlands annektering av Krim-halvøya.
 
- Ankommet Longyearbyen på Svalbard, skrev Rogozin i sitt første Twitter-innlegg midt på dagen lørdag, melder Barents Observer.

Den russiske visestatsministeren skriver ingenting om hvordan han ankom Svalbard, ifølge nettstedet, som påpeker at han ville bli stoppet i passkontrollen dersom han fløy fra Fastlands-Norge.

I mars i fjor ble det kjent at en rekke sentrale russiske politikere og tjenestemenn ikke lenger er velkomne i Norge, verken på besøk eller gjennomreise som følge av Russlands annektering av Krim-halvøya.

Ukjent for UD
Sanksjonene gjelder blant andre Rogozin fordi han ifølge Lovdata offentlig oppfordret til annekteringen.

Noen timer senere etter det første innlegget lørdag, publiserte visestatsministeren et innlegg fra den russiske gruvebyen Barentsburg vest for Longyearbyen.

— Barentsburg. Arktikugol. Her lever russiske og ukrainske gruvearbeidere som ett folk, én tro, og arbeid, skriver Rogozin, som også har også lagt ut flere bilder fra turen.

Både Barents Observer og TV 2 får opplyst fra Utenriksdepartementet at det ikke er kjent med at Rogozin ankom Svalbard lørdag.

(NTB).