UD betalte billettene: Nå nektes nigerianske naturvernere norsk visum

UDI frykter at de blir værende, fordi de ikke har barn og eiendom i hjemlandet.

UTESTENGT: Edith Adesuwa Uwage-Ero (i midten, med gul T-skjorte) er en av de fire som er nektet innreise til Norge for å delta på Natur og Ungdoms sommerleir mot oljeboring i Lofoten. Foto: Privat
UTESTENGT: Edith Adesuwa Uwage-Ero (i midten, med gul T-skjorte) er en av de fire som er nektet innreise til Norge for å delta på Natur og Ungdoms sommerleir mot oljeboring i Lofoten. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Edith Adesuwa-Ero (26) og tre andre unge nigerianske miljøvernere i organisasjonen Environmental Rights Action (ERA) nektes visum for å delta på Natur og Ungdoms sommerleir mot oljeboring i Lofoten i slutten av juli.

Dagbladet har fått tilgang til et utdrag fra et avslagene. Der er begrunnelsen at vedkommende er ung, singel, ikke har barn og at det ikke er opplyst at han har eiendom eller finansielle forpliktelser i Nigeria.

Dessuten har ikke Utlendingsdirektoratet (UDI) kunnet «forsikre seg om» at hensikten er å forlate Norge etter visum-utløpet.

UD-penger i vasken Ina Bjørnrå, sentralstyremedlem i Natur og Ungdom, synes avslagene skurrer.

- Dette er folk vi stoler på og som har vært våre samarbeidspartnere i flere år. Det hadde vært noe annet hvis det var noen vi hadde plukket opp på gata, sier Bjørnrå.

Hun forteller at Natur og Ungdom har møtt folk fra samme organisasjon flere ganger tidligere, både i Norge og i Durban - og at de deretter har reist hjem til Nigeria.

Hvis ikke UDI tar klagene til følge, kan avslagene føre til at Utenriksdepartementets egne penger går i vasken.

- Billettene er kjøpt for lenge siden. Utenriksdepartementet har betalt dem, gjennom støtte via LNU (Norges barne- og ungdomsorganisasjoner), forteller Bjørnrå.

Venstre-undring Også Venstre-leder Trine Skei Grande reagerer. Hun har ikke lest visumavslagene, men synes det hele virker merkelig fordi norske myndigheter tidligere har gitt deltakere fra Nigeria innreisevisum til tilsvarende arrangementer.

- Natur og Ungdom har faktisk mottatt offentlig støtte til dette internasjonale miljøarrangementet, sier Grande.

Hun synes internasjonalt miljøsamarbeid mellom unge er noe Norge bør «tilstrebe, og ikke begrense».

Ina Bjørnrå forklarer at de nigerianske miljøvernerne har mye erfaring med miljøødeleggelser som følge av oljeutvinning, og derfor har mye å bidra med på sommerens festival mot oljeboring i Lofoten.

Gift mann får ja - Planen var at de skulle være på hele sommerleiren, og komme en til to dager i forveien så vi kunne ha en del møter og de kunne snakke med pressen, forteller Ina Bjørnrå.

Nå ser det ut til at bare én av de fem inviterte gjestene fra Environmental Rights Action får visum-ja.

- Han er gift og 33 år gammel. Det er kanskje det som er grunnen til at han har fått ja, sier Bjørnrå.

- Stort utvandringspotensial Karl Karl Erik Sjøholt, avdelingsdirektør i UDI, bekrefter at det er lettere å få visum for en voksen person med eiendom, familie, forsørgelsesansvar, arbeid eller annen tilknytning til hjemlandet.

Grunnen er at det er «mer sannsynlig at en person med sterk tilknytning til hjemlandet returnerer etter at visumet er utløpt».

Han sier at «Nigeria er et land med forholdsvis stort utvandringspotensial», og at det hvert år er mange fra Nigeria som søker asyl i Norge.

STOLER PÅ: Dette er folk vi stoler på, og som har vært våre samarbeidspartnere i flere år, sier Ina Bjørnrå, sentralstyremedlem i Natur og Ungdom. Foto: Privat
STOLER PÅ: Dette er folk vi stoler på, og som har vært våre samarbeidspartnere i flere år, sier Ina Bjørnrå, sentralstyremedlem i Natur og Ungdom. Foto: Privat Vis mer