Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UD betalte for Kongo-dom

Anklager mediene for bestikkelser, men betalte selv penger rett i hånda til en tjenestemann for utskrift av Kongodommen.

BLE DØMT TIL DØDEN: Dødsdommene mot Moland og French er nå annulert. UD betalte penger rett i hånda til en tjenestemann for en utskrift av dommen i den første saken mot de to. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
BLE DØMT TIL DØDEN: Dødsdommene mot Moland og French er nå annulert. UD betalte penger rett i hånda til en tjenestemann for en utskrift av dommen i den første saken mot de to. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Utenriksdepartementet (UD) har anklaget norsk presse for lovbrudd når norske journalister har fortalt om hvordan
de har måttet betale offentlige tjenestemenn for å kunne jobbe i DR Kongo.

— Det å betale offentlige tjenestemenn for informasjon kan ikke kalles for noe annet enn bestikkelser. Det er i strid med norsk lov, sa underdirektør Ragnhild Imerslund i UD i mars.

Hun omtalte norsk presse som «tilpasningsdyktige» til korrupsjonskulturen.

Til Dagbladet sa hun at det ikke er UDs oppgave å anmelde slike forhold, men at det er viktig å minne om at korrupsjon er et samfunnsonde.

HjemmelagetBåde TV 2, Aftenposten, VG og Dagbladet har vært åpne på at mediene ved flere tilfeller har betalt offentlige tjenestemenn i Kongo.

Dagbladet kan i dag avsløre at heller ikke UD har klart å holde seg unna betalinger uten kvittering.

Da en diplomat var i Kisangani i februar, forsøkte han å skaffe seg en kopi av dødsdommen. Den var på dette tidspunktet, to og en halv måned etter domsavsigelsen, ennå ikke blitt gjort tilgjengelige utenfor militærtribunalet.

Men for å klare dette opplevde diplomaten det samme som mange andre gjør i Kongo, nemlig at en offentlig tjenestemann krever betaling for noe som i utgangspunktet skal være gratis.

Utskriften av dødsdommen kostet staten 60 dollar (360 kroner) kontant i hånda til tjenestemannen.

«I forbindelse med tjenestereise til Kongo/Kisangani for å yte konsulær bistand til to nordmenn som sitter fengslet, måtte jeg betale følgende, uten å motta kvittering: Utskrift av dom i saken vedrørende to nordmenn: USD 60,00», skrev han på bilaget datert og signert 20. februar i år.

TonerDiplomaten har ikke besvart Dagbladets henvendelser om betalingen, men UDs Ragnhild Imerslund har snakket med ham.

USPESIFISERTE UTGIFTER: Dette bilaget viser beløpet det ikke finnes noen kvittering for.
USPESIFISERTE UTGIFTER: Dette bilaget viser beløpet det ikke finnes noen kvittering for. Vis mer

— Kontoret som satt på dommen hadde verken papir eller toner til printeren. Pengene skulle gå til dette, sier hun.

— Men så diplomaten at pengene gikk til papir og toner, eller fikk han noen kvittering på dette?

— Han så ikke at det ble kjøpt papir og toner. Han ba om kvittering, men det fikk han ikke. Det er ingen grunn til å tro at pengene har gått til korrupsjon, sier Imerslund.

Hun understreker hvor viktig det var for UD å få tak i dommen der to nordmenn ble dømt til døden.

DilemmaDommen UD kjøpte seg tilgang til er på 36 sider. Å få kopiert opp en dom i Kisangani er ikke vanskelig. Det finnes en rekke kopieringskiosker, og de tar som regel mindre enn 100 kongolesiske franc, eller 80 øre per side.

— Her er det nok en innovativ fyr som ser at han sitter på et dokument som er etterspurt. Da tar han penger for å få trykket opp en ekstra kopi. Men vi skulle ha skaffet en kvittering for dette, sier ambassadør Jon Vea til Dagbladet.

Han forteller at norske diplomater stadig møter forventninger fra kongolesisk hold om betalinger for tjenester, uten at det er grunnlag for det.

— I noen praktiske situasjoner står man da overfor dilemmaet om man skal betale slik petty corruption (småkorrupsjon, red.anm.) som gjennomsyrer hele det kongolesiske systemet, sier ambassadøren.

Han har en viss forståelse for de korrupte tjenestemennene.

— Folk får ikke lønninger og kjemper for å overleve. Derfor er de innovative og lager systemer der de kan ta penger fra deg på en eller annen måte. Uansett hvem du er i Kongo så møter du dette, sier Vea til Dagbladet.

- IKKE KORRUPSJON: Underdirektør Ragnhild Imerslund i UD mener ikke diplomaten utøvde korrupsjon. Hun sa i mars at mediene begikk lovbrudd da de utførte lignende handlinger i Kongo.
- IKKE KORRUPSJON: Underdirektør Ragnhild Imerslund i UD mener ikke diplomaten utøvde korrupsjon. Hun sa i mars at mediene begikk lovbrudd da de utførte lignende handlinger i Kongo. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!