UD-brev advarer mot norske menn

Norske menn er voldelige verstinger, ifølge Norges konsulat i Murmansk. Norske krisesentre er enig. Walter Nilsen føler seg uthengt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): - Mitt ekteskap er tuftet på kjærlighet og respekt. Dette er et grovt overtramp og må få konsekvenser for de ansvarlige, sier Walter Nilsen fra Bugøyfjord.

Han er en av mange norske menn som det siste tiåret har inngått ekteskap med en russisk kvinne.

Brevet Nilsen raser mot, er datert 29. august, og er sendt til russiske statsborgere som har søkt visum ved det norske generalkonsulatet i Murmansk. Konsulatet er underlagt Det norske utenriksdepartementet (UD).

- Dette er et beklagelig og pinlig uhell. Brevet skulle aldri ha vært sendt, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik i UD.

- Riktig bilde

Men Krisesentersekretariatet i Oslo mener UD-brevet gir et riktig bilde av norske menn som gifter seg med kvinner fra fattige land.

- Utenriksdepartementet burde skamme seg over at de går ut og beklager brevet. Noen ekteskap fungerer bra. Men det ubehagelige er at det faktisk gir et sant bilde av hvilken tragedie slike ekteskap ofte er for russiske kvinner, sier Tove Smaadahl ved Krisesentersekretariatet i Oslo.

De siste åra har det vært en eksplosiv vekst i antall ekteskap mellom nordmenn og russere.

- Vi vet at enkelte stadig henter nye kvinner i Russland. Uverdig, sier Smaadahl.

- Vi har eksempler på at kvinner utsettes for grov vold og tvinges til å ha sex med andre menn. Vi vet også at mange menn oppretter skriftlige slavekontrakter med sine utenlandske koner, sier Smaadahl.

Bare sex

Dette er noe innholdet i brevet:Norske menn importerer kvinner fra fattige land og behandler dem som slaver.Utenlandske kvinner sperres inne, voldtas og trues på livet.Norske menn tvinger utenlandske kvinner til prostitusjon.Noen kvinner tvinges til å ha fire jobber samtidig.Utenlandske kvinner fra fattige land forbys å inngå ekteskap med nordmenn bare for å komme seg vekk fra sitt eget hjemland.Mange nordmenn har utelukkende seksuelle motiver.

- Jeg er sjokkert over at norsk UD kan høvle ned alle norske menn. Rundt 500 russiske kvinner har giftet seg her i Sør-Varanger, jeg kjenner meg ikke igjen i disse tilstandene, sier Walter Nilsen fra Bugøyfjord, som i 1995 giftet seg med sin kjære Anastassia, etter at de ble kjent i 1992. Klepsvik bekrefter at brevet er skrevet av en av konsulatets ansatte, men ikke er godkjent av generalkonsulen, som var på ferie da det famøse brevet ble spredt til et stort antall russiske visumsøkere.

Skremselspropaganda

- Dersom bare én russisk statsborger har mottatt dette, så er det en for mye, sier Klepsvik.

Etter det Dagbladet har grunn til å tro, skal brevet være ført i pennen av en av konsulatets russiske ansatte.

- Vår jobb er å gi praktisk og relevant informasjon til utenlandske statsborgere som ønsker å besøke Norge. Dette nyhetsbrevet inneholder skremselspropaganda og er en generell uthenging av norske menn som UD ikke kan stå inne for, sier Klepsvik.

- Er hensikten med brevet å forhindre ekteskap mellom russiske kvinner og norske menn?

- Det kan virke slik, men det er i så fall stikk i strid med det UD ønsker å kommunisere, sier Klepsvik.

SJOKKERTE: Walter og Anastassia Nilsen har vært lykkelig gift i åtte år. Han er rystet over skrekkinformasjonen norsk UD har gitt til kvinnelige russiske visumsøkere.