Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UD-byråkrater slår alarm om flyktningsituasjonen

Flyktningstrømmen til Norge og Europa stanser ikke selv om det skulle bli fred i Syria, varsler to toppbyråkrater i et internt UD-notat.

 ØNSKER IKKE Å UTTALE SEG:  Utenriksminister Børge Brende. Her under Leangkollen sikkerhetskonferansen 2016. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
ØNSKER IKKE Å UTTALE SEG: Utenriksminister Børge Brende. Her under Leangkollen sikkerhetskonferansen 2016. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 I notatet som er utarbeidet av en avdelingsdirektør og en seniorrådgiver i Utenriksdepartementet (UD), skisseres et mørkt og dramatisk bilde av hvordan flyktningkrisen kan utvikle seg i tiden framover, skriver VG.

Forfatterne skriver blant annet at mye av det Europa har oppnådd «står på spill, og med det deler av grunnlaget for frihet og vekst i Europa og vårt eget land de siste tiårene.» De frykter blant annet en «splittelse nord-sør og øst-vest i EU», «styrking av ytterliggående krefter» og «sannsynlighet for nye terroranslag».

UDs eksperter tror ikke en fred i Syria vil stanse flyktningstrømmen:

- Migrasjonspresset vil vedvare selv med de mest optimistiske scenarioer for bileggelse av konflikt og opprettelse av stabilitet i Syria, Irak og Afghanistan, skriver de.

Utenriksminister Børge Brende (H) ønsker ikke å la seg intervjue om innholdet i notatet, som er datert 28. januar.

- Utkastet VG sitter på er et internt arbeidsdokument som verken er gjennomgått eller godkjent i departementets ledelse. Utenriksministeren har eksempelvis ikke mottatt dokumentet, sier UDs kommunikasjonssjef, Frode Andersen.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!