Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UD-delegasjon besøkte Iran tross boikott

Rådgiverne Cecilie Willoch og Odd Wibe fra Utenriksdepartementet besøkte Iran tidligere i juli, tross Norges selvpålagte boikott av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er første gang på mange år at Norge har ført denne typen diplomatiske konsultasjoner med Iran, som man forgjeves har oppfordret til internasjonal boikott av.

Pressetalsmann Ingvard Havnen i UD bekrefter overfor Aftenposten at de to rådgiverne har ført samtaler i Teheran med representanter for det iranske utenriksdepartementet, med kristne organisasjoner og med andre iranske ledere. Besøket fant sted 7.-9. juli.

UD-diplomatenes besøk kom umiddelbart etter at statsminister Kjell Magne Bondevik oppfordret Saga Petroleum til ikke å la seg friste av lukrative iranske olje- og gasskontrakter.

- Klokt av UD

Høyres leder Jan Petersen mener det var riktig av UD å sende en hemmelig delegasjon til Iran

- Dette er klok politikk, sier Petersen.

I forrige uke tok han til orde for at Norge forsiktig myker opp sitt forhold til Iran, og innleder en politisk dialog med landet.

- Reisen er fullt ut akseptabel. Det er riktig at Norge innleder en forsiktig tilnærming, men den offisielle aksepten av Iran må ligge et stykke fram tid, sier Petersen.

Han mener det er naturlig at Norge på lik linje med EU og USA forsøker å komme i dialog med Iran.
- UDs reise kommer noe overraskende i og med at det har vært stille om norsk politikk i forhold til Iran en stund. Men det er ikke forbausende at Norge som andre land forsøker å utvikle en dialog med Iran, sier Jan Petersen.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!