Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UD får flere vaktbikkjer

Utenriksdepartementet skal opprette en egen seksjon for menneskerettigheter. Menneskerettighetsminister Hilde Frafjord Johnson sier regjeringen ønsker et kompetansesenter for organisasjoner og bedrifter som opererer internasjonalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi ønsker å styrke menneskerettighetsarbeidet i Utenriksdepartementet, og den nye menneskerettighetsenheten vil meget snart være på plass, sier Frafjord Johnson til Dagbladet. Hun mener dette vil bidra til å systematisere menneskerettighetsarbeidet, og skape bedre dialog mellom regjeringen og norsk næringsliv som opererer i utlandet.

Verdens eneste menneskerettighetsminister mener at hun i løpet av vel tre uker på taburetten har klart å vise at den nye regjeringen setter menneskerettighetene i fokus.
- Også barnearbeidskonferansen dreide seg om menneskerettigheter, og jeg deltok i forberedelsene til det norske statsbesøket i Kina der utenriksministeren i klartekst sa hva Norge mener om landets krenkelser av menneskerettighetene.

Tyrkisk fengsel

Frafjord Johnson opplyser at norske myndigheter vil etablere en dialog om menneskerettigheter med Tyrkia. Det er blant annet aktuelt å bistå Tyrkia i opplæring av politifengselstjenestemenn for å gi en mer human behandling av fanger i landet.

- Under møtet med Tyrkias visestatsminister Bülent Ecivit tok vi opp spørsmål om kurdernes rettigheter og kultur og om fengslede parlamentarikere, men vi ønsker også å hjelpe Tyrkia praktisk. Det er aktuelt med flere prosjekter, blant annet ett der norske tjenestemenn hjelper dem til å bedre landets fengselspleie.

Gjeldsslaver

Hun har overtatt to av Kristelig Folkepartis store hjertesaker, og vil kjempe for at norsk utviklingshjelp igjen skal nå opp i én prosent av bruttonasjonalinntekten.

- Vi skal også legge fram en plan for hvordan Norge skal kunne hjelpe de mest gjeldstyngede landene ut av den økonomiske hengemyra. Flere og flere land ser at dette er tvingende nødvendig for å skape grunnlag for utvikling, sier hun.
Hun har ikke tro på å bruke den moralske pekefingeren som menneskerettighetsminister når hun som utviklingsminister deler ut penger til fattige land.

- Men det er klart at spørsmål om menneskerettigheter er så viktige at det i enkelte tilfeller kan og må få konsekvenser for norsk bistand.

Derfor reagerer hun skarpt på at mange vestlige land har trukket seg ut fra hjelpearbeidet i det sørlige Afrika.

- Vesten la press på de afrikanske landene for å tvinge fram tøffe økonomiske reformer og en demokratisk utvikling. Da begge disse prosessene kom i gang, begynte de å engasjere seg i Asia der det var penger å tjene. Det er et svik, sier hun.

Hele Norges coronakart