- UD får ikke svar på henvendelsene til kongolesiske myndigheter

Joshua Frenchs advokat og mor møtte utenriksministeren.

SJOKK: Tjostolv Molands dødsfall kom som et sjokk på bestekompisen og medfangen Joshua French. Her på cella i Kisangani. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SJOKK: Tjostolv Molands dødsfall kom som et sjokk på bestekompisen og medfangen Joshua French. Her på cella i Kisangani. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Marius Graasvold, som har vært Joshua French og Tjostolv Molands advokat siden mars var i dag i et hastemøte med Utenriksdepartementet og utenriksminister Espen Barth Eide.

- Kongolesiske myndigheter besvarer ikke henvendelser. Norsk UD er fortvilet, virker det som, fordi de ikke får svar. De opplever dette som enestående at de ikke får svar fra en stat når de sender henvendelser. Det får de fra alle andre stater, sier Moland og Frenchs advokat, Hans Marius Graasvold til Dagbladet etter møtet.

- De har ikke besvart tidligere henvendelser fra statsminister Jens Stoltenberg, og heller ikke nylige henvendelser fra norsk og britisk UD, sier advokaten.

Han sier til pressen at han under møtet spurte om det var mulig å holde igjen på framtidig bistand til Kongo.

- Barth Eide har snakket om at man skal kunne lage et press mot myndighetene, men fordi vi ikke har et sterkt samarbeid med Kongo, blir det vanskelig å finne pressmidler, ifølge UD, sier advokaten.
Etterlyser konkrete forslag - Er sikkerheten til French ivaretatt?

- Den første meldingen gikk på at French ble godt ivaretatt og hadde det bra. Han hadde fått tilbud om medisinsk bistand og noen å prate med, men så hørte vi i går at han ble sendt tilbake på cella alene. Det skulle ikke skjedd, og må ikke skje i dagene framover, sier advokaten til pressen
- Vi har sagt at vi forventer at den blir det på alle mulige måter. Han er naturlig nok i sjokk, og han har også sittet fire år under ekstreme forhold.Han må ivaretas nærmest 24 timer i døgnet, sier Graasvold.

Advokaten etterlyser mer konkrete forslag til løsninger fra UD.

Graasvold sier Tjostolv Molands død må vise myndighetene nødvendigheten av å få Joshua French til Norge nå.
- Vi mener det er alle menneskelige grunner til å få French hjem nå. Det må det jobbes intenst med. Det som har skjedd med Moland viser hvilke risiko disse har vært under og forholdene. Vi kan ikke risikere at det skjer noe med Joshua French nå, sier Graasvold til Dagbladet.

Han forteller at han har oppfordret Barth Eide om å fremheve det han kaller det mellommenneskelige i denne saken.

- Det er uetisk av en nasjon å behandle to borgere som dette.

Alene på cella Tjostolv Moland ble funnet død på cella i Kinshasa søndag. Det var bestevennen og cellekameraten Joshua French som fant Moland død, og advokaten mener det nå haster med å få French hjem til Norge.

Graasvold forteller at French tar kameratens dødsfall veldig tungt.

- Jeg snakket med French i går ettermiddag, og han var sjokkert, lei seg og fattig for ord, egentlig. Men han har det, etter forholdene bra.

Han fortalte i går at både militærtopper og statsråder var innom cella i går, og at en representant for UD var sammen med Joshua French i hele går. French måtte likevel tilbringe natta alene på cella etter Molands død.

I MØTE: Utenriksminister Espen Barth Eide bekreftet på en pressekonferanse i går at Tjostolv Moland er død. I dag har Barth Eide vært i møte med advokat Marius Graasvold om Joshua Frenchs situasjon. 
Foto. Nina Hansen / Dagbladet
I MØTE: Utenriksminister Espen Barth Eide bekreftet på en pressekonferanse i går at Tjostolv Moland er død. I dag har Barth Eide vært i møte med advokat Marius Graasvold om Joshua Frenchs situasjon. Foto. Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

«Da han ringte meg for siste gang i ettermiddag var han på vei til cella for å låses inne, alene. Der sitter han i kveld ved plastbordet med Tjostolvs plaststol tom. I samme celle hvor han fant sin venn død», skrev moren, Kari Hilde French, på bloggen i går kveld.