UD feilsendte 1,5 millioner til Høgskolen i Bodø

Skulle rett på konto til den Tschudi-styrte stiftelsen.

FEILSENDTE: Her er utenriksminster Jonas Gahr Støre (Ap) under pressekonferansen der han avviser at han var inhabil da UD bevilget seks millioner til Senter for nordområdelogistikk, som var intitiert av vennen Felix Tschudis selskap. I dag kan Dagbladet fortelle at penger som skulle direkte til stiftelsen ledet av Tschudi ved en feil ble sendt til Høgskolen i Bodø, som først koordinerte oppstarten av stiftelsen. Pengene skulle ha gått direkte til senteret. Foto: Berit Roald / Scanpix
FEILSENDTE: Her er utenriksminster Jonas Gahr Støre (Ap) under pressekonferansen der han avviser at han var inhabil da UD bevilget seks millioner til Senter for nordområdelogistikk, som var intitiert av vennen Felix Tschudis selskap. I dag kan Dagbladet fortelle at penger som skulle direkte til stiftelsen ledet av Tschudi ved en feil ble sendt til Høgskolen i Bodø, som først koordinerte oppstarten av stiftelsen. Pengene skulle ha gått direkte til senteret. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Totalt bevilget Jonas Gahr Støre seks millioner kroner til Senter for nordområdelogistikk, en stiftelse initiert av hans venns selskap Tschudi Shipping Company.

Dagbladet kan i dag fortelle at 1,5 millioner kroner av de seks millionene ble ved en feil sendt til Universitetet i Nordland, tidligere Høgskolen i Bodø.

Feilen ble raskt oppdaget og UD-millionene ble overført direkte på kontoen til stiftelsens der Støres venn siden barndommen, Felix Tschudi, var styreleder.

- Burde vurdert Nå mener en rekke jussprofessorer at Støre burde ha bedt lovavdeling ved Justisdepartementet om å vurdere hans habilitet i saken. Til Dagbladet i dag sier eksepert i forvaltningsrett, Karl Harald Søvig, at Støre burde ha vurdert sin habilitet fordi pengene har gått direkte til opprettelsen av stiftelsen, og ikke til Norges Rederiforbund.

 - I Norge er terskelen ganske høy for inhabilitet når det gjelder vennskap, men noe helt annet er hvorvidt Støre burde vurdert sin habilitet i denne saken. Når det ligger slik an vil jeg si at lovavdelingen burde ha vurdert habiliteten, sier Søvig og understreker:

- Pengene har gått direkte til opprettelsen av en stiftelse hvor en venn av statsråden er styreleder. De er barndomsvenner og pleier jevnlig kontakt.

Gikk til stiftelsen Pengene ble bevilget til oppretting og etablering av senteret, men det var en av Tschudi Shipping Companys samarbeidspartnere, Norges Rederiforbund, som sendte søknaden til UD.

Av UDs tilsagnsbrevet til Rederiforbundet framgår det at «formålet med tilskuddet er å støtte oppstart og etablering av Senter for nordområdelogistikk». I samme brev viser UD til at stiftelsens aktivitet «koordineres og administreres fra Nordområdersenteret ved Høgskolen i Bodø. På sikt er målsettingen å etablere et senter i Kirkenes som kan koordinere virksomheten.»

Viser til Rederiforbundet Støre har flere ganger vist til at det var nettopp Rederiforbundet han bevilget penger til, og at pengene ble overført til det som nå heter Universitetet i Nordland.

- Det er altså ikke bevilget penger fra UD til en stiftelse tilhørende denne personen, Felix Tschudi. Det er bevilget penger fra UD til Norges Rederiforbund, til et veldig godt prosjekt som har vist seg også veldig nyttig siden 2008, sa Støre tidligere denne uka til Dagsnytt 18.

Men dette stemmer ikke, eller er bare en del av sannheten. Seks millioner fra UD har gått direkte til opprettelsen av stiftelsen hvor Tschudis selskap Tschudi Shipping Company allerede hadde gått inn med seks millioner kroner. 4,5 av UD-millionene ble utbetalt november 2008 gjennom det som den gang var Høgskolen i Bodøs nordområdesenter.

Overførte feil De resterende 1,5 millionene ble utbetalt 1. april 2011. Dagbladet kan i dag fortelle at UD ved en feil fortsatte UD å overføre pengene til det som nå heter Universitetet i Nordland, etter at stiftelsen hadde opprettet egen administrasjon i Kirkenes.

UD har selv bekreftet at de siste 1,5 millionene skulle ha gått til direkete til stiftelsen.

VENNER: Felix Tschudi fra Tschudi Shipping og utenriksminister Jonas Gahr Støre.
VENNER: Felix Tschudi fra Tschudi Shipping og utenriksminister Jonas Gahr Støre. Vis mer

I epost til Dagbladet 24.mars, skriver UDs kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen:

- Utbetalingen av 1,5 millioner til Senter for nordområdelogistikk (Centre for High North Logistics) i 2011 ble ved en feil overført til Høgskolen i Bodø. Dette ble rettet opp ved at Høgskolen overførte beløpet til senteret direkte fra Høgskolen i Bodø.

I dag sier Støre følgende til Dagbladet om jussprofessorens uttalelser:

-  Jeg merker meg uttalelsene og tar disse til etterretning. Men jeg vil understreke at UDs tildeling i 2008 ikke gikk til Felix Tschudi eller Tschudi Shipping Company. Det var en innvilgelse av en søknad fra Norges Rederiforbund og gikk til opprettelsene av et allmennnyttig kunnskapssenter for maritim logistikk, sier Støre i en kommentar og legger til:

- Jeg gjentar som jeg allerede har sagt, at om jeg skulle få en konkret sak til behandling knyttet til hans næringsvirksomhet, vil det i lys av mitt kjennskap til ham være naturlig at jeg vurderer min habilitet.