UD fikk SDU-navneliste

I mai fikk Utenriksdepartementet fikk oversikt over alle ansatte ved den amerikanske ambassaden.

FIKK LISTE: Den amerikanske ambassaden sendte i mai en oversikt over alle ansatte, inkludert SDU-medlemmer, til Utenriksdepartementet. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
FIKK LISTE: Den amerikanske ambassaden sendte i mai en oversikt over alle ansatte, inkludert SDU-medlemmer, til Utenriksdepartementet. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksdepartementet oversikt over samtlige ansatte i den amerikanske ambassaden, inkludert SDU-enheten, melder aftenposten.no.

Både UD og den amerikanske ambassaden bekrefter at sistnevnte allerede i mai sendte et brev til UD med navn på rundt 100 ansatte ved ambassaden.

Brevet var et svar på et spørsmål fra norske myndigheter om arbeidsgiveravgift for ambassadeansatte.

- Dette brevet sier ingenting om hva de ulike ansatte gjør ved ambassaden. Det er vanlig rutine at ambassadene oversender lister med navn på de lokalt ansatte, sier Ragnhild Imerslund ved UD til Aftenposten.no.

Tilbyr orientering USAs ambassadør Barry White tilbød i dag utenriksminister Jonas Gahr Støre en grundig orientering om sikkerhetsprogrammet (SDU) ved den amerikanske ambassaden i Oslo.

- Det er enighet mellom utenriksministeren og ambassadøren om at der er behov for å sikre at norske myndigheter blir grundig informert av relevante amerikanske myndigheter om Surveillance Detection Unit (SDU) ved den amerikanske ambassaden. Amerikanerne har tilbudt en slik orientering og vi ser nå på sammen hvordan dette best kan gjøres, sier underdirektør i UD, Ragnhild Imerslund, til NTB.

Norsk politi er interessert i opplysninger om de SDU-ansattes identitet. Ambassadens pressetalsmann, Timothy Moore, sier til aftenposten.no at norske myndigheter vil få den informasjonen de etterspør.

- Vi er rede til å samarbeide fullt og helt med norske myndigheter i denne saken, sier Moore.

Vil samarbeide Under dagens møte, som i hovedsak handlet om programmet for Støres forestående USA-reise, ble også sikkerhetsprogrammet et tema.

Ifølge Imerslund understreket ambassadøren at hvis det kommer fram informasjon som kan tyde på at programmet er i strid med norsk lov, så ønsker amerikanerne i samarbeid med norske myndigheter å sikre at programmet er i full overensstemmelse med norske lover og regler.

- Ambassadøren og utenriksministeren er også enige om at det i den videre prosessen er viktig å anerkjenne de andre uavhengige prosessene som er knyttet til denne saken, sier Imerslund

Støre og White understreket på møtet at det er viktig at sikkerheten ved den amerikanske ambassaden blir ivaretatt på en forsvarlig måte for ambassadens ansatte og besøkende.

NTB/DAGBLADET