UD: For få kvinner blir ambassadører

De aller fleste som representerer Norge i utlandet er menn.

 VIL HA FLERE KVINNER:  Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier at UD jobber for å få flere kvinner til å representere Norge i utlandet. Foto: Jacques Hvistendahl
VIL HA FLERE KVINNER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier at UD jobber for å få flere kvinner til å representere Norge i utlandet. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sju av ti norske ambassadører til utlandet er menn, skriver VG.  Det liker utenriksminister Jonas Gahr Støre dårlig.

I 2009 var kvinneandelen 30 prosent, men i år har den gått ned igjen til 27 prosent.

- Én firedel kvinner blant ambassadører er ikke et veldig oppløftende tall fra likestillingslandet Norge. Likestilling blir sett på som en av Norges viktigste eksportartikler. Da bør også viktige posisjoner som ambassadør ved utenriksstasjonene gjenspeile en jevn kjønnsfordeling, sier fungerende Likestillingsombud Elisabeth Lier Haugseth.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at det er utfordrende å få nok kvinnelige søkere til ambassadørstillingene.

- Det å kunne reise ut med familien vektlegges mer av kvinnelige søkere. På flere av våre utenriksstasjoner kan det være krevende forhold for medreisende familie, sier Støre.

Han legger imidlertid til at tallet på kvinnelige ambassadører har steget siden 2005, og at det jobbes med å nå målet om en lik kjønnsfordeling. Blant annet prøver UD å legge til rette for at stillingene lar seg kombinere med familie, sier Støre.

NTB