ISTANBUL: Tidlig lørdag var en tanks plassert foran inngangen til flyplassen i Istanbul. Star Tour har nå bestemt seg for å innstille alle avganger lørdag. Foto: Ismail Coskun / AP
ISTANBUL: Tidlig lørdag var en tanks plassert foran inngangen til flyplassen i Istanbul. Star Tour har nå bestemt seg for å innstille alle avganger lørdag. Foto: Ismail Coskun / APVis mer

UD fraråder all reise til Tyrkia. Flere flyselskap innstiller avganger

Pakkereiseselskapet Star Tour innstiller alle avganger til Tyrkia lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Flere reiseoperatører innstiller reiser til Tyrkia lørdag som følge av kuppforsøket.

Alle avganger til Tyrkia lørdag er innstilt, skriver Star Tour på sine nettsider.

Det samme gjør Ving, Tyrkiareiser og Apollo. Sistnevnte skriver på nettsidene sine at de reisende er blitt kontaktet på SMS.

Alle reiseoperatørene følger situasjonen og vil oppdatere sine reisende fortløpende.

– Det er tatt beslutning om å innstille to flygninger fra Oslo klokka 14 og København klokka 6.30 til Tyrkia, opplyser Karin Nyman, kommunikasjonsdirektør i SAS til NTB etter klokka 3 natt til lørdag.

SAS opererer også en charterflyging fra Bergen, og Nyman ber reisende ta kontakt med charterselskapet for mer informasjon.

– Vi arbeider med finne en løsning på å få passasjerer hjem, sier Nyman.

En av løsningene er å sende et tomt fly ned for å hente hjem passasjerer.

UD fraråder reiser til Tyrkia

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Tyrkia som ikke er strengt nødvendige.

På NRKs direktesending i natt ba utenriksminister Børge Brende nordmenn som oppholder seg i Tyrkia om å holde seg inne.

- Det er en meget alvorlig situasjon i Tyrkia som vi nå følger time for time. Vi er opptatt av at alle nordmenn som befinner seg i Tyrkia må holde seg inne når det er såpass stor uro, sier Brende.

Han gjentar UDs reiseråd om å ikke reise til Tyrkia med mindre det er helt avgjørende nødvendig.

- Det er for stor risiko slik vi vurderer det, sier Brende.

Generelt sier Brende at de neste par timene vil være avgjørende.

- De nærmest timene blir avgjørende når det gjelder Erdogans framtid, sier utenriksministeren

– Uklar situasjon

Da NTB var i kontakt med Norwegian like før klokka 2 natt til lørdag var det ikke tatt noen beslutning om deres flygninger til Tyrkia lørdag.

– Situasjonen er veldig uklar, og jeg kan ennå ikke si noe om flygningene blir påvirket, sier pressekontakt Astrid Mannion i Norwegian.

Flyselskapet har etter planen to flygninger til Antalya lørdag, en fra Oslo klokka 6 og en annen fra Trondheim klokka 15.

Mannion opplyser at Norwegians sikkerhetsavdeling følger situasjonen tett og vil gi passasjerer beskjed direkte så fort som mulig hvis det blir endringer.

Beredskap

Også turoperatørene er i beredskap for sine turister i Tyrkia etter kuppforsøket i landet.

– Vi innstiller våre avganger til Tyrkia lørdag. Våre kunder informeres direkte, og vi følger med på situasjonen, sier talsperson Nora Aspengren i Star Tour til E24 etter at UD frarådet reiser til Tyrkia fredag kveld.

Star Tour har totalt 997 gjester i Tyrkia, og alle får beskjed direkte fra selskapet. Apollo har sendt ut tekstmelding til 60 turister som var på vei til Antalya i morgen om at deres reise er innstilt, opplyser medarbeider Lisa Kjergaard.

Fraråder reiser

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Tyrkia som ikke er strengt nødvendige, og ber nordmenn i Tyrkia registrere seg på: reiseregistrering.no. “For reisespørsmål kontakt flyselskap. Ved behov for akutt bistand ring: 2395 2395», skriver UD på Twitter.

Det oppdaterte reiserådet kom sent fredag kveld. I tillegg oppfordres reisende i Tyrkia til å følge med på utviklingen og nyheter. UD har satt krisestab og jobber sammen med ambassaden i Ankara for å få oversikt over situasjonen.

– Situasjonen er svært uoversiktlig, sier pressevakt Astrid Sehl i Utenriksdepartementet til NTB fredag kveld.

(NTB)