Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus

UD fraråder alle reiser til Italia

Italienske myndigheter har innført karantenetiltak i hele landet.

FOLKETOMT: Det er innført strenge karantenerestriksjoner i hele Italia som følge av coronaviruset. Den kjente Peterplassen i Vatikanet i Roma er nærmest folketom mandag. Foto: REUTERS / Flavio Lo Scalzo / NTB Scanpix
FOLKETOMT: Det er innført strenge karantenerestriksjoner i hele Italia som følge av coronaviruset. Den kjente Peterplassen i Vatikanet i Roma er nærmest folketom mandag. Foto: REUTERS / Flavio Lo Scalzo / NTB Scanpix Vis mer

I et oppdatert reiseråd fraråder Utenriksdepartementet reiser som ikke er strengt nødvendige til hele Italia. Tidligere har UD frarådet reiser til deler av Italia.

Mandag ble det kjent at regjeringen i Italia har bestemt at karantenetiltakene gjelder hele landet.

NYE TALL: Mandag ble det klart at totalt 192 nordmenn har testet positivt for coronaviruset. Reporter: Ingunn Dorholt / Video: Øystein Sæthre Vis mer

Italia er det landet i Europa som er blitt hardest rammet av coronautbruddet. I skrivende stund er over 9000 personer blitt bekreftet smittet, mens 463 er bekreftet omkommet som følge av viruset.

Kan begrense bevegelsesfriheten

I praksis er nå hele landet i såkalt rød sone etter at smitten spredte seg fra nord i landet. Oppdateringen av reiserådet kommer som følge av de strenge restriksjonene som italienske myndigheter innførte for hele landet i går kveld, mandag 9. mars.

Rådet kommer etter en helhetsvurdering fra UD.

- Reiserestriksjonene i landet kan begrense bevegelsesfriheten til reisende i Italia. Smittesituasjonen øker også presset på det italienske helsevesenet i flere deler av landet, sier pressetalsperson Mari Bangstad i UD til Dagbladet.

Ikke oversikt over nordmenn

Danmark og Finland har også innført reiseråd for hele Italia. Sverige har dette til vurdering, opplyser UD.

TAR TAK: Svein Lie, fagdirektør i Helsedirektoratet, forteller at tiltakene mot coronaviruset korrigeres. Vis mer

Norske myndigheter har per nå ingen absolutt oversikt over hvor mange nordmenn som oppholder seg i Italia.

- Vi oppfordrer norske reisende til å registrere seg på reiseregistrering.no og ta kontakt med den norske ambassaden i landet de befinner seg i eller UDs operative senter på tlf. 23 95 00 00, dersom man har behov for konsulær bistand, opplyser UD.

Fordi det er frivillig å registrere seg, har UD ingen fullstendig oversikt over nordmenn i landet.

Bevegelser utendørs i Italia er tillatt hvis de er helt nødvendige ut fra hensyn til arbeid eller helse. Det er tillatt å returnere til bosted.

I hele Italia holdes museer, skoler og universiteter stengt. Sports- og kulturarrangementer er avlyst. Det er også restriksjoner og krav om avstand mellom mennesker på barer, restauranter, og noen butikker osv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!