PRØVESPRENGNING-FEIRING: Onsdag denne uka var nord-koreanske soldater med på en massefeiring av prøvesprengningene som har blitt utført den siste tida. Norge fraråder nå norske borgere om å dra til verdens antatt mest lukkede land. Foto: Kim Won-Jin / Afp / Scanpix
PRØVESPRENGNING-FEIRING: Onsdag denne uka var nord-koreanske soldater med på en massefeiring av prøvesprengningene som har blitt utført den siste tida. Norge fraråder nå norske borgere om å dra til verdens antatt mest lukkede land. Foto: Kim Won-Jin / Afp / ScanpixVis mer

Nytt reiseråd:

UD fraråder nå nordmenn å dra til Nord-Korea

- Fornuftig vurdering, sier kunstner Morten Traavik, som kom hjem fra Nord-Korea tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld endret Norge reiserådet for Nord-Korea: Utenriksdepartementet fraråder nå nordmenn om å reise til eller oppholde seg i Nord-Korea, om det ikke er nødvendig.

Rådet er tatt «etter en helhetsvurdering av sikkerhetssituasjonen for norske borgere i Nord-Korea».

Glade for å dra

- De har vel sett meg på Dagsrevyen, fleiper kunstneren Morten Traavik da han fikk høre om det nye reiserådet.

Så seint som tirsdag kveld kom Traavik hjem fra Nord-Korea, der han og 14 andre kunstnere fra Europa og Kina deltok på en kunstkonferanse.

MANGE KUNSTPROSJEKT: Kunstner Morten Traavik (midten) i Bergen i 2014, da hans stykke «Kardemommeyang» ble vist, med deltakere fra Nord Korea.
Foto: Tor Erik H. Mathiesen / NTB scanpix
MANGE KUNSTPROSJEKT: Kunstner Morten Traavik (midten) i Bergen i 2014, da hans stykke «Kardemommeyang» ble vist, med deltakere fra Nord Korea. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / NTB scanpix Vis mer

- Vi dro etter planen, så det var tilfeldig at de gjorde prøvesprengninger bare et par dager før vi dro. Mange av gruppas medlemmer var glade for at oppholdet nesten var over da, sier Traavik.

- Ikke lenger tillit

Nordmannen har hatt en rekke kunstprosjekt i verdens mest lukkede land de seinere åra, men har nå brutt samarbeidet med Nord-Korea fordi «tilliten ikke finnes der nå. Da er det ikke meningsfylt å fortsette det kunstneriske samarbeidet».

- Jeg har alltid villet utvide grensene i Nord-Korea, men denne gangen merket vi at den storpolitiske situasjonen spilte inn. Alt var veldig mye vanskeligere, og nord-koreanerne var mer skeptiske enn før, sier Traavik.

Han forteller om en opphauset og opphetet situasjon, både i Nord-Korea og hos landets motstandere.

- Situasjonen er på grensen til hysterisk på begge sider og det skal ikke så mye til før konflikten eskaleres, så reiserådet virker som en fornuftig og berettiget vurdering, sier Traavik.

- Tryggest i verden hvis..

Den norske kunstneren og hans følge møtte flere turistgrupper under det nylige Nord-Korea-oppholdet.

- Når du er der som turist, har du klare retningslinjer for hva du kan, og ikke kan, gjøre. Så lenge du forholder deg til det, og gjør som man får beskjed om, er Nord-Korea et av de tryggeste landene i verden, forteller Traavik som nå er på Russlands største kunstmesse, Cosmoscow for å fortelle om sine mange kunstprosjekt.

Atomprøvesprengingen ble registrert i Hamar

Spenningen på Korea-halvøya har økt kraftig etter Nord-Koreas siste atomprøvesprenging. Atomprøvesprengingen i Nord-Korea natt til forrige søndag er den største som er registrert i landet så langt, og er blitt fordømt av hele det internasjonale samfunnet.

Såpass kraftig var den at den ble registrert helt til Hamar i Norge. Det kunne Den seismologiske målestasjonen til NORSAR selv informere om i en pressemelding tidligere denne uka.

- Det er jo kjempeskummelt, for nå er Kim Jong-uns utsagn - om hvor store atomvåpnene deres er - mer troverdig, sa administrerende direktør i NORSAR, Anne S. Lycke, til Dagbladet.