Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus

UD fraråder reiser til Hubei-provinsen

I forbindelse med virusutbruddet.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Utenriksdepartementet oppdaterte lørdag sine reiseråd for Kina. Der heter det at UD nå fraråder reiser til Hubei-provinsen med mindre det er strengt nødvendig.

Det er her coronaviruset først ble oppdaget, i millionbyen Wuhan.

- Vi har hele tiden hatt reiseinformasjon når det gjelder reiser til Kina, men i går opprettet vi også reiseråd om å ikke reise til Hubei-provinsen med mindre det er strengt nødvendig. Bakgrunnen for at vi kommer med det reiserådet, er en samlet vurdering av situasjonen. Vi følger kontinuerlig med på utviklingen, sier Siri Svendsen, pressetalsperson i UD, til Dagbladet.

Følg med på nyhetene

Hun legger til at norske borgere på reise i Kina og Hongkong bør følge godt med på nyheter og være forberedt på forsinkelser og andre ulemper som følge av restriksjoner.

- Registrer deg også på reiseregistrering.no, slik at vi kan nå deg i tilfelle viktige oppdateringer, sier Svendsen.

Meldingen kommer etter at det på nyåret ble oppdaget en type coronavirus, som har fått navnet 2019-nCoV, som har smittet nesten 2 000 kinesere og tatt 56 liv. Kinesiske myndigheter innrømmet på en pressekonferanse søndag at viruset sprer seg fortere enn de først antok.

Flere europeiske land har også frarådet sine borgere å reise til området, og har iverksatt tiltak for å unngå ytterligere spredning av viruset. USAs utenriksdepartement bekreftet søndag at de evakuerer medarbeidere fra konsulatet i Wuhan, der viruset først ble oppdaget.

Ifølge en analyse gjort av britiske Lancaster University, kan i underkant av 200 000 mennesker være smittet innen ti dager - bare i Wuhan alene.

Søndag innførte Kina et nasjonalt forbud mot salg og kjøp av ville dyr.

HAST: Kringkasteren i Kina melder om at denne byggeplassen skal bli til et enormt, splitter nytt sykehus - på bare noen dager. Dette for å kunne behandle smittede av coronaviruset. Video: AP Vis mer

Alarm i Finland

Myndighetene har innført «lockdown» i flere kinesiske byer, noe som gjør at flere millioner mennesker tvinges til å bli der de er.

Totalt kan det dreie seg om 65 millioner mennesker.

Karantenen ble iverksatt torsdag, og førte til lange køer på både flyplassen og togstasjonene i det mange forsøkte å komme seg vekk før klokkeslettet byen skulle stenges.

Så langt er personer bekreftet smittet i Kina, Frankrike, Japan, Nepal, Singapore, Taiwan, Sør-Korea, Thailand, Vietnam og USA.

Fredag gikk det en alarm i Lappland i Finland, da to kinesiske turister oppsøkte et helsesenter med influensasymptomer. Dette viste seg å ikke være coronaviruset.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier det foreløpig ikke er grunn til å erklære global helsekrise.