FRARÅDET: Anne Cecilie Hopstock insisterte på at barna skulle forlate residensen og en politiattaché kjørte barna ut og overleverte dem til morens hjelper, kjent som «Petter», som siden smuglet dem til Norge. Foto: Jacques Hvistendahl
FRARÅDET: Anne Cecilie Hopstock insisterte på at barna skulle forlate residensen og en politiattaché kjørte barna ut og overleverte dem til morens hjelper, kjent som «Petter», som siden smuglet dem til Norge. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

UD frarådet smuglingen

Hemmelig dokument viser at UD frarådet å smugle Skah-barna til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Rådet fra norske myndigheter kommer fram i et hemmelig notat VG Nett har fått tak i. Etter at barna var kommet til den norske ambassadørens residens i Rabat, ønsker moren, Anne Cecilie Hopstock, å ta dem med ut av landet.

I notatet heter det at «Seksjonen frarådet (...) dette siden barna var i sikkerhet, samt viste til fars antatte overvåking og forholdet til de pågående prosesser overfor marokkanske myndigheter.»

Hopstock insisterte likevel på at barna skulle forlate residensen og en politiattaché kjørte barna ut og overleverte dem til morens hjelper, kjent som «Petter», som siden smuglet dem til Norge.

På anmodning fra myndighetene i Marokko avhørte politiet i Oslo mandag de to spesialsoldatene som bisto i smuglingen. Mennene ble engasjert av Hopstock gjennom en tidligere politimann.

To personer fra påtalemyndigheten i Marokko deltok i avhøret, skriver Dagbladet.no.

- Representantene fra Marokko fikk svar på de spørsmålene de ønsket å stille. Jeg ønsker ikke å gå i detalj om avhøret, men vi holdt på i om lag en og en halv time. Slik jeg kjenner saken, kom det ikke fram nye opplysninger, sier politiadvokat Trine Krok i Oslo politidistrikt, som leder den norske etterforskningen.

De to offiserene skal på fritiden ha tatt oppdraget med å føre de to barna ut med seilbåt fra Marokko til Spania. Marokkanske myndigheter mener det dreier seg om en kidnapping, og Khalid Skah hevder norske myndigheter organiserte aksjonen.

En av medhjelperne har status som siktet i saken, mens to personer har status som vitner. Anne Cecilie Hopstock har også status som mistenkt. Hun skal avhøres tirsdag, opplyser hennes advokat Marte Svarstad Brodtkorb til NTB.


(NTB)