UD gjentar oppfordring om å overføre Moland og French

Etter fangeopprøret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksdepartementet gjentok mandag oppfordringen overfor kongolesiske myndigheter om å overføre de to drapsdømte nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland til et annet fengsel.

- Vi har hatt kontakt med kongolesiske myndigheter mandag. Sikkerheten til de to nordmennene er viktig, og vi har gjentatt vårt ønske om å overføre dem til hovedstaden, sier pressevakt Hilde Steinfeld i Utenriksdepartementet til NTB.

UD har også tidligere bedt om at de to blir overført. Et fangeopprør i fengselet var årsak til at UD mandag gjentok oppfordringen.

Opprør Det var søndag at de første meldingene om fangeopprør kom. Utenriksdepartementet fikk først beskjed om at French og Moland etter forholdene hadde det bra, men omstendighetene var uklare. Situasjonen var under utvikling gjennom natten, og mandag morgen var fangeopprøret fortsatt i gang.

- Fangeopprøret inne i fengselet fortsetter. Flere skal være skadd og brakt til sykehus, men ingen er så langt meldt omkommet. Politi, soldater og ansatte skal i henhold til vår informasjon befinne seg på utsiden av fengselet, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet til NTB.

Han forteller at UD følger utviklingen tett.

Uskadde nordmenn - Ifølge vår informasjon skal de to nordmennene ikke være skadd, men dette er selvfølgelig en stor belastning for dem. Vi har fått melding om at de oppholder seg i sin celle, sier Elsebutangen.

UD er i løpende kontakt med FN i Kisangani om situasjonen, og er også i kontakt med kongolesiske myndigheter som har ansvar for sikkerheten til de fengslede nordmennene.

- Dette ansvaret har norske myndigheter tatt opp i alle samtaler med kongolesiske myndigheter, senest i forkant av valget, sier Elsebutangen.

- Fangekonflikt Ifølge kilder Dagbladet har snakket med, skal opprøret i fengselet ha startet med en konflikt mellom sivile og militære fanger. Avisen skriver at French og Moland har barrikadert seg på cellen sammen med et par andre fanger. Men ifølge Tjostolv Molands far, Knut Moland, skal de to nordmennene ha bistått de andre fangene i fengselet.

- Gutta har gitt førstehjelp til mange sårede. De frykter ikke de andre fangene, men de vet ikke hva som kan skje når angrepet utenfra kommer, sier han.

Valg Avisens lokale medhjelper, Claude Nzunzu, opplyser at fengselet søndag kveld var omringet av væpnede soldater med gassmasker. Fengselets direktør Kudura Ramanzani opplyste på telefon at de var «i trøbbel» og at det «ikke går bra her nå».

Joshua Frenchs mor Kari Hilde French skriver på sin blogg at over 20 fanger er blitt evakuert fra fengselet. Hun skriver at politiet har forsøkt å storme fengselet, men uten å lykkes. Hennes sønn har opplyst at det er ventet at soldater og politi skal gjøre et nytt forsøk på å storme fengselet mandag.

Mandag er det parlaments- og presidentvalg i Kongo. Lørdag ble to personer drept og flere skadd i forbindelse med valgkamp i landets hovedstad Kinshasa, og det har vært uroligheter flere steder i landet de siste dagene. (©NTB)