I HARDT VÆR:  I september ble det avslørt at General Dynamics UK hadde inngått en avtale om å levere kommunikasjonssystem til Kadhafis elitestyrker. Nå viser det seg at et norsk dataprogram var en del av denne leveransen. Foto. REUTERS/Zohra Bensemra/Scanpix
I HARDT VÆR: I september ble det avslørt at General Dynamics UK hadde inngått en avtale om å levere kommunikasjonssystem til Kadhafis elitestyrker. Nå viser det seg at et norsk dataprogram var en del av denne leveransen. Foto. REUTERS/Zohra Bensemra/ScanpixVis mer

UD godkjente eksport av norsk dataprogram til Kadhafis elitestyrker

- Vi tar selvkritikk, sier salgsdirektøren i selskapet som leverte produktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksdepartementet (UD) godkjente i 2009 at et norskutviklet dataprogram ble eksportert til Muammar Kadhafis elitestyrker i Libya.

Programvaren var en del av et britisk kommunikasjonssystem som skulle eksporteres fra Storbritannia til bruk i den såkalte 32. brigade, en hæravdeling bestående av Muammar Kadhafis mest betrodde menn, skriver Aftenposten.

Brigaden skal ha vært direkte involvert da opprøret ble forsøkt slått ned i Misrata og hovedstaden Tripoli, hvor tusener av mennesker ble drept.

Dokumenter funnet av nyhetsbyrået Reuters i en bunkers i utkanten av Tripoli avslører en detaljert plan over leveranse av et kommunikasjonssystem som skulle installeres i elitebrigadens militære kjøretøyer. Systemet skulle leveres 1. april i år, viser et brev datert 25. januar i år.

- Vi var veldig skeptisk da vi først fikk henvendelsen fra General Dynamics UK. Vi er alltid skeptisk til å levere lisenspliktige produkter til land utenfor NATO, sier salgs- og markedsdirektør Egil Andersen i selskapet Teleplan Globe til Aftenposten.

Han mener det var et annet politisk klima mellom Vesten og Libya på den tiden kontrakten ble inngått, men sier at saken er svært beklagelig.

- Vi tar selvkritikk. For oss vil denne saken bli en viktig referanse i fremtidige vurderinger, sier han.

UD vil ikke kommentere saken med henvisning til taushetsplikten.

Oppgraderingen av kommunikasjonssystemet ble aldri fullført. Men dokumentene viser at General Dynamics forhandlet med Kadhafis styrker samme dag som opprøret startet i Egypt. Avtalen ble inngått året etter at Storbritannias daværende statsminister Tony Blair besøkte Libya i 2007, som et ledd i å forsøke å bedre forholdet mellom diktatoren og Vesten.

Vis mer