UD har anmeldt Halden-reaktorens eier til PST

Atomreaktoren i Halden har levert materiale til seks selskaper i fem land.

ANMELDT: Institutt for energiteknikk (IFE) er anmeldt til PST fordi atomreaktoren i Halden har levert materiale til seks selskaper i fem land. Arkivfoto: Espen Røst / Dagbladet
ANMELDT: Institutt for energiteknikk (IFE) er anmeldt til PST fordi atomreaktoren i Halden har levert materiale til seks selskaper i fem land. Arkivfoto: Espen Røst / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksdepartementet har anmeldt Institutt for energiteknikk (IFE) til Politiets sikkerhetstjeneste fordi atomreaktoren i Halden har levert materiale til seks selskaper i fem land.

- Jeg kan bekrefte at UD 2. september anmeldte IFE på grunnlag av eksportkontrollregelverket. Vi ser alvorlig på denne saken, sier statssekretær Torgeir Larsen til VG.

VG og Ny Tid skrev i slutten av mai at materiale fra Halden-reaktoren har blitt eksportert til Brasil, der det har blitt brukt som brensel i ubåter. Bellona politianmeldte deretter IFE 30. mai. Tidligere denne måneden innrømmet IFE å ha samarbeidet ulovlig med selskaper i Brasil, Russland, Argentina, Frankrike og USA.

Bellona fulgte deretter opp med en ny anmeldelse. Nå har også regjeringen ved UD gjort det samme.

- Jeg kan bekrefte at vi har mottatt anmeldelsene og at vi har innledet etterforskning, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST.

UD kan på grunn av taushetsplikt ikke utdype saken og opplyser at man nå avventer politiets etterforskning for å finne ut hva som er de faktiske forholdene.

IFE har langt på vei innrømmet å ha brutt eksportkontrolloven. Men ifølge VG er det i regjeringen frykt for at IFE rett og slett kan ha bidratt til å spre atomforskning til selskaper i utlandet. PST opplyser at det ikke er avklart om det er aktuelt med etterforskning i utlandet.

(NTB)