Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  UD har ikke lært noen ting

Etter terrorbomben på Bali i 2002 tok det tre dager før UD sendte kriseteam til alle de norske ungdommene som var i sjokk. Nå gjentar historien seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Faren til en av de skadde på Bali, Morten Walthinsen, er sjokkert. Når han i dag ser bildene fra Thailand og hører svarene fra UD om hvorfor det tar tid å få oversikt, minnes han det som skjedde da bomben smalt på Bali. 183 mennesker ble drept 12. oktober 2002.

-  UD er arrogante og har ikke lært noen verdens ting. Pressetalsmannen den gang, Karsten Klepsvik, innrømmet at oppfølgingen hadde vært for dårlig. Han lovet en skikkelig analyse og at man blant annet ville ta kontakt med de berørte foresatte for å høre hva som gikk galt. Jeg har ikke hørt noe fra dem, sier han.

Kjempejobb

Dattera hans, Ragnhild, var sterkest skadd av de fem norske ungdommene som ble rammet av den voldsomme eksplosjonen. Men langt flere av de over 120 norske studentene i området var sterkt preget av terrorbomben.

Morten Walthinsen var den eneste foresatte som reiste ned dit og så hvordan de ungdommene måtte klare seg selv.

-  UD sendte sjømannspresten fra Singapore og studentpresten fra Australia. De gjorde en kjempejobb, men det holder ikke i en situasjon der så mange ungdommer er traumatisert. Da ambassadør Sjur Torgersen endelig ga beskjed om å sende krisepsykiater, tre dager etter hendelsen og på grunn av press fra oss, hadde allerede Danmark, Sverige, England og Australia hentet ut sine, sier Walthinsen.

Bagatell

Han mener UDs svar på den harde kritikken den gang er det samme som i dag: Det tar tid å få oversikt over situasjonen.

-  Spørsmålet mitt er da: Hvorfor tar det så mye kortere tid før andre land forstår hva som skjer? Og hvis man i tilfelle sender et fly litt forhastet, hva gjør vel det? Det er tross alt bare penger i en situasjon der langt viktigere forhold står på spill, sier Walthinsen.

-  Selvfølgelig var bomben på Bali en mikroskopisk bagatell i forhold til katastrofen nå, men det interessante er at argumentasjonen for manglende handling fra norsk side er den samme.

RYSTET: Morten Walthinsen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media