KLAGET INN: Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland kommenterer stadig norsk politikk. Det har fått Utenriksdepartementet til å klage ham inn for eget organ. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
KLAGET INN: Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland kommenterer stadig norsk politikk. Det har fått Utenriksdepartementet til å klage ham inn for eget organ. Foto: Jørn H Moen / DagbladetVis mer

UD har klaget Thorbjørn Jagland inn til Europarådet etter Facebook-bråk

Reagerer på generalsekretærens Facebook-oppdateringer om folkeavstemningen i Catalonia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det norske utenriksdepartementet har levert en formell klage på Europarådets norske generalsekretær Thorbjørn Jagland, skriver NRK.

Kommunikasjonssjef i UD, Frode Overland Andersen, bekreftet overfor Dagbladet at de har levert inn en klage.

Det som utløste klagen er en Facebook-oppdatering fra Jagland etter den blodige folkeavstemningen om et uavhengig Catalonia.

- Feil og misvisende

Der skrev blant annet Jagland: «Jeg hørte nettopp at Utenriksdepartementet sier at politimetodene som brukes i Spania er et internt anliggende».

UD hevder dette er feil og misvisende for hva som ble sagt.

- Jagland hevdet at UD omtalte politimetodene i Spania som et internt anliggende. Dette var feil og helt misvisende for hva som ble sagt, sier han til Dagbladet.

- Vi kommenterte også direkte på Jaglands Facebook-side for å bidra til å rette opp feilsiteringen, sier han.

Han bekrefter også at UD via norske diplomater i Strasbourg deretter bestemte seg for å løftet saken som en formell klage til Europarådet:

- Det samme budskapet ble formidlet formelt via vår delegasjon til Europarådet i etterkant.

- Ingen reaksjon

Det er høyst uvanlig at en norsk regjering leverer en formell klage på en internasjonal norsk topp-politiker, skriver NRK.

Jagland har ennå ikke svart Dagbladets henvendelse, men sier til NRK at han reagerte på at det ble sagt at situasjonen som oppstod i Catalonia var et internt anliggende.

- Det har det aldri vært for Europarådet, sier han.

– Hvordan reagerte du på at UD valgte å ta opp saken med ditt kontor?

- Jeg har ingen reaksjon på det. Jeg er ifølge Den europeiske Menneskerettighetskonvensjonen uavhengig av enhver regjering og har avlagt ed på det, skriver han til kanalen.

Gikk i rette på Facebook

Klagen skal ha kommet for omkring to uker siden. Allerede da Jagland skrev innlegget 1. oktober, samme dag som folkeavstemningen om løsrivelse av Catalonia, kommentere Overland Andersen innlegget på Facebook.

Kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen viste til at UD bare har uttalt seg om at folkeavstemningen i Catalonia er et internt spansk anliggende, og ikke uttalte seg om politimetodene.

- Jeg vil oppfordre Jagland til å lese hva som faktisk ble sagt av norsk UD i formiddag før volden eskalerte, skrev han.

Videre viser han til at statssekretær Marit Berger Røsland i Utenriksdepartementet har kommenterte saken samme dag som folkeavstemningen.

- Fra norsk side er vi bekymret for voldsbruken vi har sett i dag, og for en ytterligere eskalering av situasjonen, sa hun.

«Bekymret for direkte intervensjon»

Jagland gjorde seg tidligere i høst bemerket med kommentarer om det norske valget.

I en Facebook-status skrev den tidligere Ap-lederen at det er forhold ved valget i Norge som bekymrer ham «fra et demokratisk utgangspunkt».

«Nemlig alle sakene mot Aps leder som plutselig dukket opp i valgkampen. Hvis det er slik at mediehus kjente til disse sakene lenge før valget, men ventet med å legge dem ut til valgkampen, blir det en direkte intervensjon i valget og et demokratisk problem. Mediene har en forpliktelse til å bringe en nyhet straks den kommer i deres hender, ikke vente til når det passer best», skrev han.

Jagland vedgår at det er pressens oppgave å ettergå en statsministerkandidat. Men norske medier har lenge visst at Støre var statsministerkandidat, påpeker han.

«Hadde man saker å konfrontere ham med, burde dette blitt gjort med en gang.»

Også disse kommentarene vekket reaksjoner og debatt i offentligheten, og NRK skriver at den også skal ha ført til stor irritasjon innad i regjeringsapparatet.

Saken oppdateres