UD har varslet Riksadvokaten om straffbare forhold

Forsvarets logistikkorganisasjon kan ha brutt opplysningsplikten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): • Les alt om saken!

I siste runde av dagens høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, slapp utenriksminister Børge Brende en bombe.

UD har meldt inn salget av nigeriabåtene til Riksadvokaten.

- 6. mars i år varslet UD Riksadvokaten om at det er gitt mulig villedende og gale opplysninger til UDs eksportkontroll. UD mener PwC-rapportene indikerer at opplysningsplikten i disse sakene ikke er oppfylt. Det ser vi veldig alvorlig på, for det er en strafferamme på fem år. Vår innberetning gjelder KNM Horten og de seks MTBene, sa utenriksminister Børge Brende i dagens kontrollhøring.

Det at UD har anmeldt forholdet er ikke tidligere kjent, og dette rammer trolig Forsvarets logistikkorganisasjon, som ble stilt til veggs tidligere i dag.

Fengsel Etter høringen er Brende nøye med å presisere overfor Dagbladet at de har meldt feilaktige opplysninger til Riksadvokaten og at det blir opp til ham å undersøke hvem som har gjort noe galt.

- Det er ikke hver dag vi innberetter noe til riksadvokaten, sier Brende.

- Og særlig ikke varsler om noe som rammer Forsvaret?

- Det er dine ord. Jeg har vært nøye med å ikke rette dette mot noen.

Dagbladet får forklart at UDs vurdering er at de har fått motstridende opplysninger og at noen må lyve. Det er først og fremst Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) som har informert UD i denne saken, men mya av informasjonen kommer fra de formelle kjøperne av KNM Horten og de seks MTB´ene, det britiske stråselskapet CAS Global. Det kan også være at FLO og CAS Global har gått sammen om å villede UD, opplyser en kilde.

- Vi tar på alvor at de opplysningene som blir innberettet til oss må være pinlig korrekt. Dette gjelder flere av de opplysningene som vi har fått i denne saken. Det å gi korrekte opplysninger i saker om eksport av forsmateriell tar vi veldig alvorlig, og det å gi gale opplysninger har en strafferamme på fem års fengsel, sier Brende.

PwC-rapporten har på det samme temaet også pekt på meglerselskapet NMA og alle «som må ha visst». Disse er omfattet av opplysningsplikten.
Høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite ble avholdt i kjølvannet av Dagbladets avsløringer om salg av marinefartøy til paramilitære aktører i Vest-Afrika.

God jobb? Tidligere dokumentasjon og dagens høring dokumenterte at UDs eksportkontroll forholdt seg helt passivt til opplysningene de ble servert og gjorde selv ingen egne undersøkelser. De reagerte heller ikke da de fikk et varsel fra tollvesenet om at noe her kunne være galt.

- Du sier her at UD har forholdt seg til regelverket og ikke gjort noe galt, men mener du de har gjort en god jobb?

- Ja, jeg mener de har forholdt seg til regelverket og ikke minst basert på de opplysningene de har mottatt.

- Men burde eksportkontrollen selv ha skjønt at noe her var galt?

- Jeg mener at UD har gjort jobben sin i denne saken.

- På en god måte?

- De har gjort jobben sin, sier Brende.

Flere nyheter Brendes avsløring er bare én av flere store avlsløringer som har kommet fram i dag.

Tidligere i høringen fortalte også Tollvesenet at de har igangsatt ytterligere etterforskning i samarbeid med Økokrim og Oslo Politidistrikt for brudd på tolloven i båtsalgene. Det er avdekket mulige omfattende mislighold når det gjelder tolldeklarasjoner.

- Det er ikke bare tale om korrupsjon her, men også et spørsmål om tollovens bestemmelser er fulgt fullt ut. Om man deklarerte på riktig tidspunkt er også et spørsmål. Svaret på det spørsmålet vil for flere av båtene være nei, sa tolldirektør Bjørn Røse, og la til:

- Det er også spørsmål om man oppga riktig avsender og mottaker, i henhold til loven, sier Røse.

- Overrasket Også forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide har fått servert nyheter i dag.

- Jeg er overrasket over flere av opplysningene meglerselskapet NMA kom med tidligere i dag, sa Ine Marie Eriksen Søreide, som påpeker at de flere ganger har spurt mekleren om salgssummen for KV Titran.

Tidligere i høringen sjokkerte meglerselskapet NMA kontrollkomiteen med oppsiktsvekkende salgsinformasjon.

NMA avslørte for første gang at Nautic Africa solgte «Titran» videre til OMAK Maritime for 2,4 millioner dollar.

Morten Larsos i NMA sier at de på sin side tjente 3,6 millioner kroner på å megle KV Titran for Forsvaret.

Det er en overraskende høy meglergevinst ettersom Forsvaret bare fikk en million euro, eller 8,3 millioner kroner. Samtidig hevder de kjøperen solgte båten videre for 2,4 millioner dollar.

- Den informasjonen dere kommer med nå, må dere sende til oss formelt, sa komiteleder Martin Kolberg (Ap).

Ingen tok selvkritikk Ine Marie Eriksen Søreide (38) har vært forsvarsminister fra 16. oktober 2013, og ble konfrontert med sitt eget ansvar i saken.

- Utgangspunktet er at ansvaret alltid er på toppen. Og da har jeg ansvar for det som har skjedd i min tid og det som vil skje fremover, svarer Søreide.

- Derfor skal jeg forbedre dette systemet. Tilbake i tid vil ansvaret ligge i FLO og på politisk nivå, sier Søreide.

Støttefartøyet KNM Horten lå ved kai i Storbritannia fram til oktober 2014, men enda det var klart at båten nå var eid av den nigerianske krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo gjorde Søreide ingen ting for å få britiske myndigheter til å holde båten tilbake.

Søreide varslet heller ikke Økokrim før i mars i år, men da hadde Økokrim allerede etterforsket saken i to måneder og vært på razzia hos FLO.

Tidligere i høringen måtte også de tidligere statsrådene Jonas Gahr Støre, Espen Barth Eide og Anne-Grethe Strøm-Erichsen forklare seg.

Men ingen tok selvkritikk, i stedet dyttet de ansvaret nedover i systemet.

- Det slår meg at alle sier «dette har jeg ikke hørt om», sa saksordfører i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, Helge Thorheim.

Martin Kolberg konfronterte også Brende med at utenriksministeren skylder på Forsvaret:

- Du sier til Stortinget at du mener dette er Forsvaret sin skyld. Mener du virkelig dette?

- Med de opplysningene jeg har fått, og den gjennomgangen forsvarssjefen har hatt, har ikke Forsvaret gjort en god nok jobb med å sjekke CAS Global. Så mener jeg at Utenriksdepartement har sjekket dette godt nok, etter at departementet innhentet opplysninger fra FLO, sa Brende.

Kolberg kommenterte da at det er et problem at kontrollkomiteen ikke får helt konkrete svar.

Saken oppdateres!