UD-hemmeligheter på salg

Her ligger bunkevis av hemmeligstemplede papirer fra Utenriksdepartementet - solgt til Bente og Peter Jacobsen for 200 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Bente Wollebekk Jacobsen fra Oslo skulle flytte sin homøopatipraksis til nye lokaler på Lambertseter, trengte hun en del nye kontormøbler. Ektemannen Peter dro på kontormøbelutsalg i Nasjonalbibliotekets gamle lokaler ved Victoria terrasse i Vika i Oslo. Der fant han blant annet et låst arkivskap.

-  Siden skapet var låst, fikk jeg det for 200 kroner, sier Peter Jacobsen.

Ekteparet skaffet nøkkel til skapet. Da de åpnet det for første gang, trodde de ikke det de så.

-  Det lå bunkevis med dokumenter fra Utenriksdepartementet (UD) stemplet «FORTROLIG» og «BEGRENSET». Dokumentene var fra midten av 90-tallet og mot år 2000, sier han.Blant dokumentene var det personlige jobbsøknader med CV og vitnemål. Også tegninger og planer for intern sikkerhet for intranettet til UD lå beskrevet i detalj til kjøpers innsyn.

-  Jeg ble veldig overrasket, sier Peter til Dagbladet.

Bente ler litt av det hele, men understreker alvoret.

-  UD jobber med nasjonens sikkerhet. Dette skulle aldri vært ute i offentligheten. Jeg er skuffet over UD, sier hun.

-  Dette skal ikke skje

 FIKK IKKE OPP SKUFFENE: UDs Øystein Svebo og Tom Elvesæther måtte ta med hele skapet. Foto: Lars Myhren Holand
FIKK IKKE OPP SKUFFENE: UDs Øystein Svebo og Tom Elvesæther måtte ta med hele skapet. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer

Få timer etter at Dagbladet opplyste UD om skapet, var de på plass i lokalene til Bente Wollebekk Jacobsen for å bringe inn dokumentene til gransking.

-  Dette skal ikke skje. Vi må gå gjennom rutinene våre og sørge for at det ikke skjer igjen, sier Øystein Svebo, avdelingsdirektør for administrativ avdeling i UD.

Han og Tom Elvesæther, fungerende leder for sekretariat for sikkerhet i UD, pakket dokumentene kjapt ned i pappesker.

-  Vi må bare beklage. Vi har koblet inn Nasjonal sikkerhetsmyndighet i saken. Vi skal bruke dagene framover til å sette oss inn i dokumentene, sier Elvesæther.

Interessant for hackere?

De har nå bedt firmaet som holder salget på vegne av Nasjonalbiblioteket om ikke å selge flere slike skap. Svebo tror arkivskapet er blitt glemt igjen i bygget da Utenriksdepartementet flyttet ut av det for et par år siden.

-  Skapet ser ut til å inneholde en del IT-papirer. Det kan være interessant for hackere, men vi tror det er utdatert materiell, sier Elvesæther.

DOKUMENTSJOKK: Ekteparet Bente Wollebekk Jacobsen og Peter Jacobsen reagerte med sjokk og vantro da de skjønte hva billigskapet deres inneholdt.