Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UD jobber på spreng for å få 13 nordmenn i sikkerhet

Befinner seg i Abidjan i Elfenbeinskysten.

KJEMPER: Kampen om Abidjan pågår fortsatt. Her er noen fra Alassane Outtaras styrker, som jakter på Laurent Gbago. Foto: SCANPIX/REUTERS/Emmanuel Braun
KJEMPER: Kampen om Abidjan pågår fortsatt. Her er noen fra Alassane Outtaras styrker, som jakter på Laurent Gbago. Foto: SCANPIX/REUTERS/Emmanuel Braun Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har full fokus på sikkerheten for alle nordmennene, og vi har fortløpende kontakt med alle 13, sier UDs kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen til NTB.

Alle nordmennene befinner seg i Abidjan, og fem av dem er tilknyttet den norske ambassaden. Av sikkerhetshensyn vil Elsebutangen ikke opplyse om noen av dem befant seg i ambassaden fredag formiddag.

- De befinner seg på ulike steder, og er altså ikke samlet på ett sted, sier han.

Franske soldater? UD har tatt kontakt med franske myndigheter og bedt om hjelp til å transportere nordmennene til sikre steder, men UD avviser å kommentere om dette innebærer bruk av franske soldater.

- Situasjonen i Abidjan er svært spent og krevende, men alle 13 har mat, vann og medisiner, sier Elsebutangen.

- Vil det kunne komme en løsning i løpet av dagen?

- Vi vil ikke spekulere på tidspunkter. Vi jobber med dette hele tiden og håper på en løsning så snart det lar seg gjøre.

Gir seg ikke For få dager siden så det ut til at krigen i Elfenbeinskystens største by nærmet seg slutten. Laurent Gbagbo, presidenten som har nektet å overlate makten til sin etterfølger Alassane Ouattara, søkte tilflukt i en bunker under presidentboligen og ba om FNs beskyttelse. Men forhandlingene førte ikke fram og kampene rundt presidentboligen og presidentpalasset fortsatte.

Soldatene som kjemper for Gbagbo i Abidjan, har imidlertid blitt færre og færre, og trolig er det bare et tidsspørsmål før Gbagbo er nødt til å godta at han ikke lenger er landets president.

Imens forsøker Ouattara, som siden desember har hatt tilhold på et hotell i Abidjan, å iverksette tiltak som skal gi befolkningen hverdagen tilbake.

Blant annet har han bedt omverdenen om å oppheve sanksjonene slik at eksporten av kakao, landets viktigste inntektskilde, kan komme i gang igjen.

EU-kommisjonen var allerede fredag formiddag i gang med å behandle saken, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Vi har mottatt en forespørsel fra president Ouattara om å fjerne enkelte varer fra sanksjonslisten, sier en talsmann for EUs utenrikssjef Catherine Ashton. Han føyer til at EU håper på en snarlig lettelse av sanksjonene.

Letter portforbudet Ouattara har også bedt landets sentralbank om å gjenåpne alle sine filialer, slik at næringslivet kan komme i gang igjen og folk kan få utbetalt lønninger. I løpet av fredagen regner han med at portforbudet kan bli delvis opphevet.

Ouattaras soldater skal nå ha sperret av bunkeren der Gbagbo og hans familie sitter.

Elfenbenskysten har vært i dyp krise siden valget i november. Selv om Ouattara fikk flest stemmer og ble anerkjent som vinner av verdenssamfunnet, nektet Gbagbo å trekke seg. Han mente at resultatet skyldes valgfusk og anklaget Frankrike for å ha hjulpet Ouattara til seier.

Ouattara har tidligere jobbet mange år i FN-systemet, blant annet i Det internasjonale pengefondet. Gbagbo er på sin side meget kritisk til den tidligere franske kolonimakten som fortsatt har sterke interesser i landet. Mens Ouattara kommer fra den nordlige delen av landet, har Gbagbo hatt sin maktbase i sør. De to geografiske områdene ble i 2002 splittet og var i flere år kontrollert av henholdsvis opprørsstyrker som er tilhengere av Ouattara. og regjeringsstyrker som støtter Gbagbo. Valget i november var det første siden den forrige borgerkrigen ble avsluttet. (©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media