UD lurte Irans ambassadør

OSLO (NTB): Det norske Utenriksdepartementet (UD) lurte i 1994 den iranske ambassadøren i Norge til å oppheve dødsdommen over forlagsdirektør William Nygaard. Det hevder en iransk diplomat overfor TV 2-nyhetene. Men dødsdommen ble ikke opphevet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uten at Teheran visste det, opphevet ambassadøren dødsdommen over William Nygaard og andre som støtter Salman Rushdie. Da presteskapet ble kjent med at fatwaen var påstått opphevet i Norge, ble ambassadøren kalt hjem og sparket. Ifølge generaldirektør Ebrahim Rahimpour i iransk UD var brevet som ambassaden skrev under formulert av det norske Utenriksdepartementet.

Pressetalsmann Ingvard Havnen i UD avviser at den iranske ambassadøren ble lurt til å skrive brevet som opphevet dødsdommen over nordmenn i Norge.

- Dette er påstander som jeg vil avvise fullstendig. Det som er riktig i denne saken er at norske myndigheter har lagt et hardt press på iranske myndigheter for å få dem til å ta avstand fra dødsdommen mot Rushdie og andre som har hatt tilknytning til hans arbeid. Det har vi gjort gjennom ulike kanaler, også overfor den iranske ambassaden i Oslo, sier Havnen til TV 2-nyhetene.