- UD må betale returen

Carl I. Hagen mener at UD må betale returbilletten til nordmennene i Sharm el-Sheikh.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): FrP-formannen mener at de som vil hjem, må få reise hjem. Hagen ønsker at det innføres en ordning som automatisk sørger for å få folk hjem etter naturkatastrofer og alvorlige terroraksjoner.

Han mener utenriksminister Jan Petersen gjentar feilene fra tsunamikatastrofen.

- Det virker som embetsverket i UD håndterer saken helt alene. Det er helt uakseptabelt etter den enorme kritikken av UD etter tsunamien, sier han til NRK.

Se mot Sverige

Hagen mener vi må se mot Sverige og Finland som er forbilledlige når det gjelder å sørge for at deres borgere kommer trygt hjem.

- Sverige og Finland advarte øyeblikkelig sine borgere mot å reise, og utløste dermed reisegaranti slik at folk kom gratis hjem. Norge har sendt to personer fra ambassaden for å koordinere, men det blir jo ikke noe å koordinere når norske myndigheter her hjemme ikke gjør noe, sier Hagen.

Norge burde være det første landet som stiller finansielle ressurser til rådighet ved slike katastrofer, sier han. Informasjonsrådgiver i UD, Rune Bjåstad, sier UDs reiseråd er basert på vurderinger av den faktiske sikkerhetssituasjonen.

NY TABBE: Carl I. Hagen mener UD gjør samme tabben som under tsunami-katastrofen.