NORSK FAMILEFAR: 50-åringen har fire barn i Norge. Her lekar ham med to av dem på en lekeplass på Lambertseter i Oslo. Foto: PRIVAT
NORSK FAMILEFAR: 50-åringen har fire barn i Norge. Her lekar ham med to av dem på en lekeplass på Lambertseter i Oslo. Foto: PRIVATVis mer

- UD må redde vår terrorfengslede bror

En nordmann (50) er fengslet i Jemen, mistenkt for å jobbe for al-Qaida. Familien i Oslo frykter han blir torturert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): - Nå må UD gjøre noe. Vi frykter for livet hans, sier Abdihakim Hussein Kahie (36). som er broren til den fengslede nordmannen. Han møter Dagbladet på Lamberseter i Oslo, og forteller at broren ble arrestert 31. januar. Det er FNs sikkerhetsråd som knytter ham til al-Qaida. Mannen står oppført på FN-listen over «Specially Designated Global Terrorists», som ble oppdatert 25. januar i år. Han står også på FBIs «Most Wanted»-liste.

Kahie fikk vite om pågripelsen via familie. Nå er familien, med 50-åringens barn i spissen, livredde for hva som skal skje med mannen. De fire barna, som er 9, 12, 14 og 16 år gamle, frykter faren blir utsatt for grusomme overgrep i fengsel.

- Vi frykter han blir utsatt for tortur, sier Kahie til Dagbladet.

Det var ifølge TV2 mannens kone i Jemen som varslet det norske konsulatet i hovedstaden om at ektemannen var anholdt. Ifølge Folkeregisteret meldte 50-åringen, som opprinnelig er fra Somalia, flytting fra Norge i mai 1997.

Tortur50-åringen kom til Norge i 1988 som flyktning og ble norsk statsborger i 1995. Han har fire barn her i landet. Etter utvandringen for 13 år siden har han ifølge familien aldri vært i Norge. Mannen ble pågrepet med norsk pass, på det som skal ha vært hans tredje reise til Jemen.

Ifølge TV2 ledet den fengslede 50-åringen en avdeling i et nettverk som Osama bin Laden skal ha brukt til å samle inn penger fra utlandet.

Barakaat-nettverket skal ifølge FN ha forsynt terrorister med våpen.

Både Kahie og bystyrepolitiker Ahmed Wais (AP), som er en venn av familien, sier dette ikke stemmer. De hevder mannen var selvstendig næringsdrivende innen detaljhandel.

- Han er en vanlig forretningsmann, sier Kahie til Dagbladet.

36-åringen forteller at han, sammen med den al-Qaida-mistenktes barn, kontaktet Utenriksdepartementet (UD) torsdag i forrige uke. Etter det har han ikke hørt noe, sier Kahie.

TORTURFRYKT: Ahmed Wais (t.v.) og den fengsledes bror Abdihakim Hussein Kahie (36) frykter 50-åringen blir torturert. Foto: BJØRN LANGSEM
TORTURFRYKT: Ahmed Wais (t.v.) og den fengsledes bror Abdihakim Hussein Kahie (36) frykter 50-åringen blir torturert. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

- Kom hjemAP-politiker Wais mener UD har gjort alt for lite i saken. Han mener bakgrunnen for saken kan være hawala-arrestasjonene i 2001. Da ble sju norsksomaliere varetektsfengslet etter en omfattende politiaksjon Oslo, mistenkt for å ha vært med på å finansiere terroranslagene via det uformelle banksystemet hawala. Saken ga imidlertid liten utelling for politiet, og ingen ble dømt for terrorisme.

- Norske myndigheter burde gjort mer for å få fjernet mannen fra terrorlista. Det er en skandale at han fortsatt er der, sier Wais til Dagbladet.

Broren ber om at mannen utleveres.

- Blir han tiltalt for noe, må han få komme til Norge og bli tiltalt her, ber Abdihakim Hussein Kahie.

HenlagtUD har fått melding om at en mann med norsk pass er anholdt. Mannen står som eneste norske statsborger på FNs listen over personer som mistenkes for å ha tilknytning til al-Qaida eller Taliban.

- På bakgrunn av at mannen står på listen er han blitt etterforsket av norsk politi, men saken mot ham ble henlagt, sier Marte Lerberg Kopstad, kommunikasjonsrådgiver i UD til Dagbladet.

Lørdag 20. februar fikk UD bekreftet fra jemenittiske myndigheter at mannen ble pågrepet på en flyplass i Jemen, opplyser Kopstad. Hun kan ikke bekrefte at 50-åringen er anholdt på bakgrunn av al-Qaida-anklagene.

- UD har ikke fått noen informasjon om hvorfor mannen er pågrepet, sier Kopstad. Hun bekrefter at UD ble kontaktet av 50-åringens familie torsdag i forrige uke i forbindelse med pågripelsen, men sier UD har fulgt opp familien.

- Det stemmer ikke at vi ikke har gitt familien tilbakemelding etter dette, sier Kopstad.

PST ønsket ikke å kommentere saken overfor Dagbladet i går kveld.

INGEN HJELP FRA UD: 
36-åringen forteller at han, sammen med den al-Qaida-mistenktes barn, kontaktet Utenriksdepartementet (UD) torsdag i forrige uke. Etter det har han ikke hørt noe, sier Kahie. Foto: BJØRN LANGSEM
INGEN HJELP FRA UD: 36-åringen forteller at han, sammen med den al-Qaida-mistenktes barn, kontaktet Utenriksdepartementet (UD) torsdag i forrige uke. Etter det har han ikke hørt noe, sier Kahie. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer