- UD må være tøffere mot myndighetene i Kongo

Kari Hilde French og Mathilde Moland er kritiske til UDs behandling av saken.

FENGSLET I KONGO: Til tross for møteaktivitet mellom Norge og DR Kongo i sommer har man ikke kommet nærmere en utleveringsavtale. Familiene fortviler. Foto: AFP PHOTO/ STRINGER
FENGSLET I KONGO: Til tross for møteaktivitet mellom Norge og DR Kongo i sommer har man ikke kommet nærmere en utleveringsavtale. Familiene fortviler. Foto: AFP PHOTO/ STRINGER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den norske ambassaden i Luanda har hatt møter med flere av medlemmene i den nye regjeringen i DR Kongo i sommer, men foreløpig har man ikke kommet nærmere en utvekslingsavtale for Tjostolv Moland og Joshua French.

- Vi er fortvila. Det første møtet i juni førte ikke fram. Det er ikke noe lys i tunnelen. Hadde vi hatt en dato å forholde oss til, hadde vi visst når de skulle blir utlevert, ville ting vært enklere. Slik det står nå kan det være til jul, om ett år, om to år. Vi vet ikke, sier Mathilde Moland til Dagbladet.

UD tar ikke nok initiativ Kari Hilde French, mor til Joshua, mener UD ikke tar nok initiativ i saken.

- Jeg etterlyser mer kreativitet hos UD. Det er viktig at de bruker alternative kanaler for å nå president Kabila. Personlige kontakter for eksempel er veldig viktig i Afrika. Det finnes endel muligheter som Norge ikke har brukt i det hele tatt.

Norges tilnærming er for tafatt, mener hun, og får støtte av Mathilde Moland.

- De kunne gått ut tøffere mot Kongo. Norge er jo en økonomisk støttespiller til landet, og vi kunne brukt dette for å presse kongoleserne. Tidligere i prosessen har det blitt sagt at vi må vente til etter nytt valg av president, så var det nytt valg av statsminister, også måtte man få ny regjering på plass. Alt dette kom i mai og likevel er vi ikke noe lengre, sier hun. Sykdom De siste dagene har Joshua French slitt med sykdom, i følge mora.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer