FENGSLET I KONGO: Til tross for møteaktivitet mellom Norge og DR Kongo i sommer har man ikke kommet nærmere en utleveringsavtale. Familiene fortviler. Foto: AFP PHOTO/ STRINGER
FENGSLET I KONGO: Til tross for møteaktivitet mellom Norge og DR Kongo i sommer har man ikke kommet nærmere en utleveringsavtale. Familiene fortviler. Foto: AFP PHOTO/ STRINGERVis mer

- UD må være tøffere mot myndighetene i Kongo

Kari Hilde French og Mathilde Moland er kritiske til UDs behandling av saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske ambassaden i Luanda har hatt møter med flere av medlemmene i den nye regjeringen i DR Kongo i sommer, men foreløpig har man ikke kommet nærmere en utvekslingsavtale for Tjostolv Moland og Joshua French.

- Vi er fortvila. Det første møtet i juni førte ikke fram. Det er ikke noe lys i tunnelen. Hadde vi hatt en dato å forholde oss til, hadde vi visst når de skulle blir utlevert, ville ting vært enklere. Slik det står nå kan det være til jul, om ett år, om to år. Vi vet ikke, sier Mathilde Moland til Dagbladet.

UD tar ikke nok initiativ Kari Hilde French, mor til Joshua, mener UD ikke tar nok initiativ i saken.

- Jeg etterlyser mer kreativitet hos UD. Det er viktig at de bruker alternative kanaler for å nå president Kabila. Personlige kontakter for eksempel er veldig viktig i Afrika. Det finnes endel muligheter som Norge ikke har brukt i det hele tatt.

Norges tilnærming er for tafatt, mener hun, og får støtte av Mathilde Moland.

- De kunne gått ut tøffere mot Kongo. Norge er jo en økonomisk støttespiller til landet, og vi kunne brukt dette for å presse kongoleserne. Tidligere i prosessen har det blitt sagt at vi må vente til etter nytt valg av president, så var det nytt valg av statsminister, også måtte man få ny regjering på plass. Alt dette kom i mai og likevel er vi ikke noe lengre, sier hun.

Sykdom De siste dagene har Joshua French slitt med sykdom, i følge mora.

- Jeg snakket kort med han på lørdag. Da var han ikke frisk, og slet med en alvorlig halsbetennelse. Ambassaderåden i Kinshasa var i fengslet i går med antibiotika og strepsils, forteller hun.

- Ellers deler de rom med andre. Det er mellom 30-35 varmegrader i cella til enhver tid. Vi har skaffet dem et kjøleskap, men strømmen går hele tiden og maten blir veldig fort fordervet. Det er tøft for dem. I august har de sittet fengslet i tre år og tre måneder.

UD ikke enig i kritikken Utenriksdepartementet stiller seg uforstående til kritikken fra Moland og French.

FORTVILET: Kari Hilde French (t.v.) og Mathilde Moland på vei inn på kontoret til advokat Morten Furuholmen for å fortelle hvordan sønnene har blitt behandlet i fengslet i Kongo.        Foto: Morten Holm /  SCANPIX
FORTVILET: Kari Hilde French (t.v.) og Mathilde Moland på vei inn på kontoret til advokat Morten Furuholmen for å fortelle hvordan sønnene har blitt behandlet i fengslet i Kongo. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

- Vi er ikke enig i at UD har gjort for lite i saken, sier kommunikasjonsrådgiver Hanne Melfald i UD.

Ifølge UD er det ikke aktuelt å trekke tilbake bistandsmidler til landet.

Det ble sendt et brev fra statsminister Stoltenberg til president Kabila i vår, men dette er så langt ikke besvart. Norske myndigheter har ved flere anledninger etterspurt svar.