Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UD med sjokkrapport om Frp og Breivik etter valget

12 av 19 land kobler partiet til massemorderen.

BREIVIK-FOKUS: Da Fremskrittspartiet og resten av de borgerlige fikk flertall etter mandagens valg, valgte flere utenlandske medier å fokusere på massemorder Anders Behring Breivik. Her saker fra The Independent, Corriere della Sera og The Wall Street Journal.
BREIVIK-FOKUS: Da Fremskrittspartiet og resten av de borgerlige fikk flertall etter mandagens valg, valgte flere utenlandske medier å fokusere på massemorder Anders Behring Breivik. Her saker fra The Independent, Corriere della Sera og The Wall Street Journal. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har fått innsyn i en analyse laget av Utenriksdepartementets seksjon for norgesprofilering, basert på innsendte landrapporter etter mandagens valg. Rapportens konklusjon er ikke lystig lesning for den kommende regjeringen.

«I mye av den internasjonale mediedekningen av valget blir det nevt at Anders Behring Breivik (ABB) har vært medlem av Frp. Det blir i noen tilfelle indirekte skapt et inntrykk av at et parti som sitter i regjeringsforhandlinger har lignende synspunkter som ABB», skriver UD.

Ifølge rapporten har pressen i 12 av 19 såkalte fokusland koblet Frp til Anders Behring Breivik. Disse landene gjør koblingen:

Japan, USA, Canada, Russland, Brasil, Italia, Storbritannia, Holland, Danmark, Tyskland, India, Frankrike.

Krisemøte i UD Siv Jensen har de siste dagene reagert sterkt på utenlandske mediers koblinger mellom Fremskrittspartiet og Anders Behring Breivik, og av mediers koblinger til høyrepopulistiske partier som Sverigedemokraterna og Dansk Folkeparti. Fremskrittspartiet har bedt UD om bistand til å håndtere den utenlandske mediedekningen, og utenriksminister Espen Barth Eide har uttalt at UD vil bistå partiet i å komme i kontakt med utenlandske medier, men at Frp selv må redegjøre for sine meninger.

Utenriksdepartementet har i dag hatt møte med Frp og statssekretær Torgeir Larsen har uttalt at UD bidrar med å redegjøre for at samtlige norske partier, inkludert Frp, tar avstand fra terroren 22. juli 2011.

- Frp ba om et informasjonsmøte i dag. Vi informerte om hva ambassadene kan gjøre, og hva det er naturlig at Frp gjør. Vi bidrar i utlandet med informasjon om det norske valget og det norske politiske systemet, og Frp's plass i vårt demokrati som mangeårig parti på Stortinget. Vi bistår også med praktisk informasjon til Frp der det er relevant. Det er naturlig at Frp selv svarer på artikler og forteller om sin politikk, sier Larsen til Dagbladet.

Han forteller at UD merker stor oppmerksomhet fra utlandet om 22. juli og den politiske konteksten, men at dette ikke er noe nytt.

- Den politiske konteksten for 22. juli er mer levende i en del land enn den er her hos oss, og kunnskapene om våre forhold er mer begrenset, sier Larsen.

- Er oppmerksomheten positiv for Norge?

- Det synet på Norge som kommer opp i en sånn sammenheng er ikke positivt. Det er beskrivelser av Norge som et fremmedfiendtlig land, og det er jo ikke positivt, sier Larsen.

I kveldens Skavlan tar også Høyre-leder Erna Solberg Frp i forsvar. Også SV-statsråd Heikki Holmås har kastet seg inn i debatten om hva Frp egentlig skal kalles. Her er ekspertenes dom.

«Monsterets parti» I UD-rapporten beskrives medieomtalen slik:

«Særlig i Tyskland, Italia, Frankrike og til dels Storbritannia har både seriøse og tabloide medier valgt en slik vinkling i omtalen av det norske valget. I Italias største avis, Corriere della Sera, er overskriften «De fremmedfiendtlige har alliert seg med de konservative. Sjokkvalg i Oslo: Breiviks parti på vei mot regjeringsmakt og ei anna har overskrifta «Monsterets parti på vei mot regjeringa». Koblinga mellom Frp og ABB blir også gjort av to av Tyskland sine større seriøse aviser, sentrumsliberale Süddeutsche Zeitung og liberalkonservative Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). I Frankrike skriver Le Monde og Liberation om det paradoksale i at stortingsvalget to år etter 22. juli-angrepet åpner for at Frp for første gang kan komme til å sitte i regjering. Også i Russland og Spania blir det gjort et poeng ut av at ABB har vært medlem av Frp.»

I New York-avisene beskrives Frp som et anti-innvandringsparti. Det blir partiet også i kanadiske, franske og brasilianske medier.

- Mer nyansert i Norden Spanske medier skriver at Frp er et høyreekstremt parti. Italienske medier beskriver en «klar høyrevridning». Ifølge UD kan man av mediedekninga i Houston få inntrykk av at Norge vil sperre grensene.

UD rapporterer at medieomtalen i våre naboland, Danmark, Sverige og Island, har vært mye mer nyansert, fordi kjennskapen til det norske politiske systemet er større. Utenfor Europa har media valgt å bruke 22.juli og ABB som interessevekker, men oppmerksomheten har vært mindre, skriver UD.

I enkelte land, som Russland og Polen, beskrives det på den positive siden at regjeringen får flere kvinnelige toppeledere. I Polen sammenlignes Erna Solberg med Angela Merkel.

Ifølge UD-rapporten inneholder medienes dekning som oftest ingen direkte faktafeil.

«Men framstillinga av Frp kan likevel sees som til dels spekulativ når partiet knapt blir nevnt uten av Anders Behring Breivik også blir omtalt som tidligere partimedlem», skriver UD.

- Ubehagelig og trist Nestleder i Frp, Ketil Solvik-Olsen, forteller at Frp er i full gang med å kontakte internasjonale medier og politiske kontakter i de aktuelle landene for å forsøke å rette opp bildet. Tirsdag inviterer han også til en pressekonferanse med internasjonal presse for å gi dem en sjanse til å snakke direkte med Frp.

- Det er ubehagelig å bli satt i bås på denne måten. Det er trist. Jeg tror ikke det påvirker den innenrikspolitiske debatten i Norge, men det er viktig å få avkreftet sånne rykter, sier han til Dagbladet.

Han tror heller ikke det vil gjøre varig skade på Norges rennomé internasjonalt.

- Det skaper uro og forvirring, men jeg tror dette er forbigående. Dersom UD ikke er helt på ballen nå, vil det forandre seg når vi får en ny regjering, sier Solvik-Olsen.

Forventet mer Han er overrasket over internasjonale mediers framstilling.

- Det er ingen hemmelighet at Breivik var medlem hos, men at utenlandske, og til dels store seriøse medier ikke har kommet lenger, overrasker meg. Dette viser bare hvor perifert og overfladisk utenlandske medier behandler Frp og norsk politikk, sier Solvik-Olsen.

Han er bare delvis fornøyd med innsatsen fra UD i saken så langt.

- Vi er glade for at UD kan bidra til å få fram at synspunktene som kommer fram ikke reflekterer det vi eller andre partier i Norge mener om oss. Samtidig hadde jeg forventet en litt annen tone fra politisk ledelse. Det hjelper ikke når utviklingsminister Heikki Holmås (SV) og tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) nører opp under den misforståelsen det er å sette oss i bås med partier vi ikke hører hjemme sammen med. Jeg hadde forventet mer storsinn fra politiske motstandere, sier nestlederen.

SKAL I REGJERINGSFORHANDLINGER: De borgerlige, med Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H), Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) i spissen, fikk flertall etter mandagens stortingsvalg. 
Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
SKAL I REGJERINGSFORHANDLINGER: De borgerlige, med Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H), Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) i spissen, fikk flertall etter mandagens stortingsvalg. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!