UD med sjokkrapport om Frp og Breivik etter valget

12 av 19 land kobler partiet til massemorderen.

BREIVIK-FOKUS: Da Fremskrittspartiet og resten av de borgerlige fikk flertall etter mandagens valg, valgte flere utenlandske medier å fokusere på massemorder Anders Behring Breivik. Her saker fra The Independent, Corriere della Sera og The Wall Street Journal.
BREIVIK-FOKUS: Da Fremskrittspartiet og resten av de borgerlige fikk flertall etter mandagens valg, valgte flere utenlandske medier å fokusere på massemorder Anders Behring Breivik. Her saker fra The Independent, Corriere della Sera og The Wall Street Journal. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har fått innsyn i en analyse laget av Utenriksdepartementets seksjon for norgesprofilering, basert på innsendte landrapporter etter mandagens valg. Rapportens konklusjon er ikke lystig lesning for den kommende regjeringen.

«I mye av den internasjonale mediedekningen av valget blir det nevt at Anders Behring Breivik (ABB) har vært medlem av Frp. Det blir i noen tilfelle indirekte skapt et inntrykk av at et parti som sitter i regjeringsforhandlinger har lignende synspunkter som ABB», skriver UD.

Ifølge rapporten har pressen i 12 av 19 såkalte fokusland koblet Frp til Anders Behring Breivik. Disse landene gjør koblingen:

Japan, USA, Canada, Russland, Brasil, Italia, Storbritannia, Holland, Danmark, Tyskland, India, Frankrike.

Krisemøte i UD Siv Jensen har de siste dagene reagert sterkt på utenlandske mediers koblinger mellom Fremskrittspartiet og Anders Behring Breivik, og av mediers koblinger til høyrepopulistiske partier som Sverigedemokraterna og Dansk Folkeparti. Fremskrittspartiet har bedt UD om bistand til å håndtere den utenlandske mediedekningen, og utenriksminister Espen Barth Eide har uttalt at UD vil bistå partiet i å komme i kontakt med utenlandske medier, men at Frp selv må redegjøre for sine meninger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.