UD mener den marokkanske utenriksministeren misforstår

- Dette er en veldig komplisert sak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| RABAT/OSLO (Dagbladet): Den marokkanske utenriksministeren, Taieb Fassi Fihri, holdt i kveld en pressekonferanse på sitt kontor i den marokkanske hovedstaden Rabat. Han uttrykte dyp skuffelse over det han mener er en fornærmelse mot Marokko fra norske myndigheters side.

— Vi håpet at det gode forholdet landene imellom skulle løse dette på en alminnelig måte. Vi ble derfor veldig overrasket at det samtidig ble organisert noe uten respekt for loven, sa han.

- MisforstårDet norske utenriksdepartementet mener den marokkanske utenriksministeren misforstår fordi han legger til grunn at norske myndigheter har klarert og organisert barnas utreise fra Marokko. Det har norske myndigheter ikke gjort, ifølge pressevakt og underdirektør Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet.

- Jeg understreker at dette var en privat aksjon organisert av moren. Det norske myndigheter har gjort er å tilby barna beskyttelse. Deretter har vi etterkommet morens ønske om at barna skulle forlate ambassaden, sier Imerslund til Dagbladet.

Vil ikke ødelegge forholdetMarokkos utenriksminister Fassi Fihri tror ikke denne saken vil ødelegge forholdet mellom Marokko og Norge. Det tror heller ikke norske myndigheter.

- Dette er veldig komplisert sak for både norske og marokkanske myndigheter. Vi har et bilateralt forhold og er enige om å ikke ødelegge forholdet. I Norge er saken sort/hvit og i Marokko er saken hvit/sort, men vi har fortsatt diplomatiske samtaler, sier Imerslund.

- Vårt hovedspor var å få på plass en rettslig og diplomatisk løsning, men vi kunne ikke hindre en privat aksjon, mener hun.

- Dere hevder at det er et diplomatisk godt forhold mellom Marokko og Norge. Hvorfor sier utenriksministeren da at han føler seg skuffet og provosert, og mener norske myndigheter har drevet med cowboyaktivitet?

- Det han sier belager han på at norske myndigheter har deltatt aktivt i aksjonen. Det er en vanskelig sak, og man kan være uenig i hvordan man ser og oppfatter en sak, men fremdeles ha god relasjon.