UD mener journalister har brutt norsk lov i Kongo

- Å bestikke offentlige tjenestemenn, også i utlandet, er brudd på norsk lov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I dag går startskuddet for årets SKUP-konferanse der medias dekning av Kongo-saken vil bli diskutert.

I forbindelse med en video som er laget av NRK til SKUP-konferansen, uttaler underdirektør i Utenriksdepartementet, Ragnhild Imerslund, at de sitter på informasjon som bekrefter at pressen benyttet seg av bestikkelser for å få tilgang til informasjon.

- Det ble mye pengesnakk og vi mener at vi vet at norske journalister betalte for å få informasjon og for å få adgang til intervjuobjekter og rettssalen. Det har journalister selv skrevet om og bekreftet, sier Imerslund som er blant deltagerne i paneldebatten på konferansen.

Lovbrudd - Å betale offentlige tjenestemenn for informasjon, også i utlandet, er i strid med norsk lov, sier Ragnhild Imerslund i videoen som i dag vises på journalist-konferansen.

Til Dagbladet sier Imerslund at det ikke er UDs oppgave å anmelde slike forhold, men at det er viktig å minne om at korrupsjon er et samfunnsonde.

Etiske regelverkDe fleste store medier var til stede under rettsprosessen i Kisangani. Også Dagbladet var i Kisangani fra saken ble kjent.

- Korrupsjonskulturen i Kongo er godt beskrevet av norske journalister som har dekket denne saken, blant annet av TV2s Fredrik Græsvik på hans blogg. Det er krevende å bevege seg rundt i landet uten å bli avkrevd betaling. Slik har det også vært for Dagbladet, sier nyhetsredaktør i Dagbladet, Morten Øverbye.

- Vi følger vårt presseetiske regelverk, også når vi er på jobb i utlandet, sier Øverbye.

AvgifterOgså VG var til stede under store deler av prosessen. Sjefredaktør Bernt Olufsen har ikke kjennskap til at det ble betalt for informasjon.

UD: Ragnhild Imerslund mener journalister brøt norsk lov i Kongo. Foto: NRK.
UD: Ragnhild Imerslund mener journalister brøt norsk lov i Kongo. Foto: NRK. Vis mer

- Våre utlegg har været knyttet til såkalte avgifter for å oppholde seg i Kisangani og for å få lov til å være tilstede i rettslokalet.  Slike avgifter fortoner seg som noe merkelig, og vi har jo ikke kontroll over hvor slike penger havner, sier Olufsen til Dagbladet.

Han mener det var lite norske journalister kunne gjort i forhold til avgiftene som ble avkrevd dersom man skulle dekke saken på forsvarlig måte.

- Å betale for å få tilgang til dokumenter og eller kilder er ikke akseptabelt, sier Olufsen.

Artikkelforfatter Øistein Norum Monsen har selv dekket deler av rettssaken mot de to nordmennene i Kisangani.

AVGIFT: Dette rommet i rettssalen ble journalistene avkrevd en avgift for å bruke. Foto: Øistein Norum Monsen.
AVGIFT: Dette rommet i rettssalen ble journalistene avkrevd en avgift for å bruke. Foto: Øistein Norum Monsen. Vis mer