UD mener nytt dokument ikke endrer Krekar-saken

Regionale myndigheter sier han ikke vil bli utsatt for tortur eller dødsstraff.

HEVDER KREKAR ER SIKKER: I et dokument som TV-kanalen NBC har fått tilgang til, som TV2 presenterer i dag, sier regionale myndigheter i nord-Irak at Mulla Krekar ikke vil bli utsatt for tortur eller dødstraff. UD mener dokumentet er uten betydning for saken.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
HEVDER KREKAR ER SIKKER: I et dokument som TV-kanalen NBC har fått tilgang til, som TV2 presenterer i dag, sier regionale myndigheter i nord-Irak at Mulla Krekar ikke vil bli utsatt for tortur eller dødstraff. UD mener dokumentet er uten betydning for saken. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et nytt dokument angående Mulla Krekar forandrer ikke på vilkårene for å sende ham tilbake til Irak, sier Utenriksdepartementet.

TV-kanalen NBC har de siste dagene jaktet på Krekar i forbindelse med en ny serie om terrorister og krigsforbrytere. De har fått tak i et dokument, som TV2 publiserte i dag, som ifølge dem åpner for at Krekar kan sendes tilbake til Irak.

Dokumentet er utstedt av myndighetene i den kurdiske regionen i Irak, og undertegnet lederen for deres kontraterrorgruppe i Kirkuk i Nord-Irak. Der står det at Mulla Krekar etter all sannsynlighet vil bli bragt for retten.

«Mulla Krekar er å betrakte som uskyldig inntil det motsatte er bevist. Jeg gjentar nok en gang at Mulla Krekar vil få en rettferdig rettergang, og at han ikke vil bli utsatt for tortur, eller fysiske eller psykiske overgrep», står det blant annet i dokumentet.

Du kan se dokumentet på Utenriksdepartementets hjemmesider.

- Endrer ikke noe
Dokumentet forandrer imidlertid ikke på forutsetningene for at Mulla Krekar kan sendes tilbake til Irak, sier UD etter at de har blitt forelagt dokumentet av TV2.

- Dokumentet er ikke utstedt av sentrale myndigheter i Irak, men tilsynelatende underskrevet av en representant for de regionale myndighetene i Nord-Irak. Dokumentet gir derfor ingen diplomatisk garanti mot mishandling eller for at en eventuell dødsstraff mot Mulla Krekar ikke vil bli gjennomført, og endrer ikke returforutsetningene for Krekar til Irak, skriver UD i en pressemelding.


Norge har ikke gjennomført utvisningsvedtaket for Krekar, fordi de ikke har fått noen garanti for at han ikke vil bli utsatt for tortur eller dødsstraff. 


— Dette dokumentet er overlevert av en amerikansk tv-journalist. Det er ikke slik norske myndigheter mottar denne typen papirer, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til TV2, ifølge NTB.


Vurderer fortløpende

Myndighetene er forpliktet til å foreta en selvstendig vurdering av om forholdene for retur til Irak er tilstede, som gjøres fortløpende, opplyser UD. I tillegg må UD ha fått de tilstrekkelige folkerettslig forpliktende garantier fra irakiske myndigheter om at han vil bli behandlet i samsvar med menneskerettighetene. 


Dessuten må myndighetene ha observert irakisk praksis over tid, og gjøre seg opp en selvstendig mening om situasjonen for å kunne bygge på forpliktende garantier som irakiske myndigheter har avgitt, skriver UD. 
— Det er ingen i Irak som kan gi den nødvendige sikkerhet. Det har norske myndigheter lagt til grunn helt siden 2003. Situasjonen har ikke endret seg, sier Krekars advokat, Brynjar Meling, til TV2.

Familien til Mulla Krekar sier i kveld til Dagbladet at han ikke har noen kommentarer til saken.