Krever stans i forhandlinger

UD: - Negativt for Norge

Regjeringen vil ikke gi etter for krav om at Norge må avslutte frihandelsforhandlingene med Kina, og sier blant annet at det vil være negativt for Norge. De sier også at Norge har bedt Kina om å stanse Russland.

GIR IKKE ETTER: Utenriksdepartementet vil ikke gi etter for krav om å avbryte frihandelsforhandlingene med Kina og Xi Jinping som følge av hvordan de har respondert på Russland og Vladimir Putins invasjon av Ukriana. Foto: Aleksandr Zemljanitsjenko / AP / NTB
GIR IKKE ETTER: Utenriksdepartementet vil ikke gi etter for krav om å avbryte frihandelsforhandlingene med Kina og Xi Jinping som følge av hvordan de har respondert på Russland og Vladimir Putins invasjon av Ukriana. Foto: Aleksandr Zemljanitsjenko / AP / NTB Vis mer
Publisert

Torsdag sa Venstre-leder Guri Melby (V) til Dagbladet at hun mener at Norge bør avslutte forhandlingene om en frihandelsavtale med Kina som følge av hvordan landet har respondert på Russlands invasjon av Ukraina. Det er ikke regjeringen enig i.

- Jeg ser at Melby mener at vi må avslutte forhandlingene om en frihandelsavtale med Kina, fordi Kina ikke aktivt går imot Russlands krig i Ukraina. Jeg deler verken Melbys analyse eller hennes konklusjon, sier statssekretær Henrik Thune (Ap) ved Utenriksdepartementet (UD) til Dagbladet.

Han mener at det vil være negativt for Norge å avslutte forhandlingene.

- Å avslutte forhandlingene om en frihandelsavtale med Kina vil ikke hjelpe Ukraina. Det vil heller neppe påvirke kinesisk politikk eller samfunn. Det vil derimot være negativt for Norge, som dermed ikke vil få samme markedsadgang i Kina som mange av sine konkurrenter.

Advarte mot Kina

Melby advarte blant annet om at dersom Norge gjør seg mer avhengig av Kina, kan det bli vanskelig for Norge å ta avstand fra Kina om de skulle foreta seg noe som Norge vil ta avstand fra. Hun mener at krigen i Ukraina har vist hvor farlig det er å være avhengig av handel med autoritære regimer, og viste særlig til Europas gasshandel med Russland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer