UD nektes å besøke dødsdomtruet nordmann

Advokaten frykter at Trondheims-mannen blir torturert i fengselet.

PAPPA: Rettssaken mot familiefaren Okello Akuay Ochalla (53) skal starte i morgen i Addis Abeba i Etiopia. Her er den terrortiltalte mannen fotografert i Trondheim for flere år siden sammen med datteren Nuye Okello Akway (nå 13) og sønnen Marho Okello Akway (nå 11). Foto: PRIVAT
PAPPA: Rettssaken mot familiefaren Okello Akuay Ochalla (53) skal starte i morgen i Addis Abeba i Etiopia. Her er den terrortiltalte mannen fotografert i Trondheim for flere år siden sammen med datteren Nuye Okello Akway (nå 13) og sønnen Marho Okello Akway (nå 11). Foto: PRIVAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I et fengsel i Addis Abeba i Etiopia sitter norsk-etiopiske Okello Akuay Ochalla. Han er tiltalt for terror, og i lang tid ante han ikke når saken mot ham skulle starte.

Nå ser det ut til at rettsaken mot nordmannen starter i morgen. I følge både Amnesty International og Human Rights Watch (HRW) risikerer han dødsstraff.

I fjor høst og i vinter fikk han jevnlig besøk av representanter fra den norske ambassaden i Etiopia, men i mars var det brått slutt. Da ble norske diplomater plutselig nektet tilgang til å besøke nordmannen i fengselet.

- Først skapte de et inntrykk av at det hadde med valget å gjøre, men da det var avholdt i mai, begynte de å skylde på at alvoret i saken gjorde at han ikke fikk ha kontakt med norske diplomater, sier hans norske advokat Cecilie Schjatvet.

I juni i fjor ble Ochalla tatt til fange av etiopisk sikkerhetspoliti. Han ble senere tiltalt for terror og for å være medlem av de to organisasjonene «Gambellas folkefrigjøringsfront» og «Gambellas demokratiske bevegelse ». Gambella er den urolige delstaten sør-vest i landet der Ochalla var president tidlig på 2000-tallet. - Vi følger opp manglende besøktillatelse med de etiopiske myndighetene, og dette ble også  tatt opp i et møte mellom utenriksminister Børge Brende og hans etiopiske kollega i Addis Abeba i juli i år, sier kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde i utenriksdepartementet (UD) til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer