PAPPA: Rettssaken mot familiefaren Okello Akuay Ochalla (53) skal starte i morgen i Addis Abeba i Etiopia. Her er den terrortiltalte mannen fotografert i Trondheim for flere år siden sammen med datteren Nuye Okello Akway (nå 13) og sønnen Marho Okello Akway (nå 11). Foto: PRIVAT
PAPPA: Rettssaken mot familiefaren Okello Akuay Ochalla (53) skal starte i morgen i Addis Abeba i Etiopia. Her er den terrortiltalte mannen fotografert i Trondheim for flere år siden sammen med datteren Nuye Okello Akway (nå 13) og sønnen Marho Okello Akway (nå 11). Foto: PRIVATVis mer

UD nektes å besøke dødsdomtruet nordmann

Advokaten frykter at Trondheims-mannen blir torturert i fengselet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et fengsel i Addis Abeba i Etiopia sitter norsk-etiopiske Okello Akuay Ochalla. Han er tiltalt for terror, og i lang tid ante han ikke når saken mot ham skulle starte.

Nå ser det ut til at rettsaken mot nordmannen starter i morgen. I følge både Amnesty International og Human Rights Watch (HRW) risikerer han dødsstraff.

I fjor høst og i vinter fikk han jevnlig besøk av representanter fra den norske ambassaden i Etiopia, men i mars var det brått slutt. Da ble norske diplomater plutselig nektet tilgang til å besøke nordmannen i fengselet.

- Først skapte de et inntrykk av at det hadde med valget å gjøre, men da det var avholdt i mai, begynte de å skylde på at alvoret i saken gjorde at han ikke fikk ha kontakt med norske diplomater, sier hans norske advokat Cecilie Schjatvet.

I juni i fjor ble Ochalla tatt til fange av etiopisk sikkerhetspoliti. Han ble senere tiltalt for terror og for å være medlem av de to organisasjonene «Gambellas folkefrigjøringsfront» og «Gambellas demokratiske bevegelse ». Gambella er den urolige delstaten sør-vest i landet der Ochalla var president tidlig på 2000-tallet.
 
- Vi følger opp manglende besøktillatelse med de etiopiske myndighetene, og dette ble også  tatt opp i et møte mellom utenriksminister Børge Brende og hans etiopiske kollega i Addis Abeba i juli i år, sier kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde i utenriksdepartementet (UD) til Dagbladet.

Bekymret I følge menneskerettighetsorganisasjoner brukes det tortur mot politiske fanger i etiopiske fengsler. Både Amnesty International og HRW ser på Ochalla som en politisk fange og organisasjonene har jevnlig kritisert Etiopia for å bruke sine strenge terror-lover mot opposisjonelle.

- Når vi ikke får vite hvilken fysisk og psykiske tilstand han er i så er det all grunn til bekymring. Vi har ingen formening om at han blir torturert, men både Amnesty og HRW har dokumentert at tortur skjer. Nettopp derfor er det veldig viktig å få ha løpende kontakt med ham, sier hun.

Besøksforbudet gjelder ikke familiemedlemmer så nevøen Adak Ojulu Okwer besøkte Ochalla både i forrige uke og i dag.

- Nå forteller han meg at saken skal starte i morgen, og at det er satt av tre dager, sier Okwer til Dagbladet.

Han forteller at onkelen er medtatt av å sitte i fengsel, men at han er i grei fysisk form.

- Han har vært veldig lei av å leve i uvissa. Da jeg besøkte ham i forrige uke visste han ikke noe sikkert om når rettssaken skulle begynne.

Onkelen reagerte på at de norske diplomatene sluttet å komme på besøk. Mye tyder på at han ikke har vært klar over at de har blitt nektet adgang.

Flyktet I 2005 måtte den tidligere guvernøren flykte fra landet da han fikk vite at sikkerhetspolitiet var ute etter ham.

Da Ochalla var guvernør i Gambella gjennomførte etiopiske soldater alliert med banditter en massakre der mer enn 400 ubevæpnede mennesker ble drept med kuler og macheter.

Mer enn tusen hjem ble brent den dagen - 13. desember 2003. Ofrene tilhørte Ochallas folkegruppe Anuakene. Han ble innvilget flyktningestatus av FN og kom til Norge som kvoteflyktning og ble norsk statsborger i 2009.

Hjemme i Trondheim sitter kona og fire fortvilede barn. I fjor sommer reiste han tilbake i nabolandet Sør-Sudan, og etiopiske påtalemyndigheter mener han planla terror derfra. Samarbeidet med det sør-sudanesiske sikkerhetpolitiet er tett, og etiopierne fikk sine kollegaer i Sør-sudan til å pågripe nordmannen og sju andre han var sammen med.

Den etiopiske ambassaden i Stockholm understreker at landet følger Wien-konvensjonen om konsulære forhold.

- Vi vet at den norske ambassaden skal ha konsulær tilgang til alle nordmenn som er fengslet i Etiopia. Våre to land har et utmerket forhold, så hvis det er noen misforståelser angående konsulær tilgang kan det ordnes opp i umiddelbart gjennom dialog, skriver Aklilu Tadesse i en epost til Dagbladet.

I TRONDHEIM:  Familien følger med på den alvorlige prosessen mot faren og ektemannen. Her er tre av barna Marho Okello Akway (11), Nuye Okello Akway (13), Akway Okello Akway (19) og kona Obo Adwo Omot (38) på barnerommet. Familiens 16 år gamle sønn er ikke med på bildet. Foto: Ole Morten Melgård
I TRONDHEIM: Familien følger med på den alvorlige prosessen mot faren og ektemannen. Her er tre av barna Marho Okello Akway (11), Nuye Okello Akway (13), Akway Okello Akway (19) og kona Obo Adwo Omot (38) på barnerommet. Familiens 16 år gamle sønn er ikke med på bildet. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer