Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- UD og Barth Eide må ha mistet gangsynet fullstendig

Ola Elvestuen (V) sjokkert over utkast til hemmelig avtale med Kina.

FORSØKTE Å FÅ TIL HEMMELIG AVTALE:  Tidligere utenriksminister Espen barth Eide. 

Foto. Nina Hansen
FORSØKTE Å FÅ TIL HEMMELIG AVTALE: Tidligere utenriksminister Espen barth Eide. Foto. Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tre uker før valget i august i fjor, skal daværende statsminister Jens Stoltenberg ha satt ned foten for en hemmelig avtale, i form av et dokument som skulle løse den fastlåste konflikten med Kina, skriver Dagens Næringsliv i dag.

Etter det avisen erfarer inneholdt teksten formuleringer som Kina ville tolke som en norsk innrømmelse av at det var galt å gi Liu Xiaobo fredsprisen, samt at Liu ikke skulle få komme til Norge for å motta prisen dersom han ble sluppet fri. I tillegg inneholdt dokumentet en forståelse av at Norge ville jobbe for å unngå at en kinesisk dissident skulle få prisen igjen.

Nestleder i Venstre, Ola Elvestuen, reagerer kraftig på opplysningene om avtalen som primært var utarbeidet under daværende utenriksminister Espen Barth Eides ledelse.

- Det var bra at Stoltenberg fikk det stoppet, men det er oppsiktsvekkende at prosessen fikk gå så langt. At de faktisk satt med en framforhandlet avtale. UD og utenriksministeren må ha mistet gangsynet fullstendig, sier Elvestuen til Dagbladet og fortsetter.

- At man gått inn på en hemmelig del der hvor man skal frasi seg muligheten til å kritisere brudd på universelle menneskerettigheter i et annet land er helt uhørt. Det er sjokkerende at noen skulle være villig til å gå så langt for å få til et bedre forhold til et grunnleggende autoritært land som Kina, sier Elvestuen.

Han mener også at dette er feil strategi for å bedre forholdet til Kina.

- En får ikke respekt ved å dytte alt under teppet og krype, sier han.

- Forstår stille Ap
Også Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide reagerer på opplysningene om de hemmelige forhandlingene.

SJOKKERT:   Nestleder i Venstre Ola Elvestuen er sjokkert over opplysningene om den hemmelige avtalen. Foto: Torbjørn Berg
SJOKKERT: Nestleder i Venstre Ola Elvestuen er sjokkert over opplysningene om den hemmelige avtalen. Foto: Torbjørn Berg Vis mer

- Jeg må tilstå at jeg tenkte at Arbeiderpartiet gikk veldig stille i dørene under Dalai Lama-saken. Nå forstår jeg kanskje litt mer av hvorfor Stoltenberg var så stille i den runden, sier han.

Hareide understreker at han ikke han ikke kjente til avtalen før DN skrev om den, men kaller det som kommer fram for oppsiktsvekkende.

- Jet er spesielt urovekkende at det går helt på tvers av den argumentasjonen som et samlet, politisk Norge har brukt, nemlig at Nobelprisen er uavhengig, sier Hareide.

- Den eneste som kommer godt ut av dette er Jens Stoltenberg, det gjør ingen av de andre berørte, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Sammenlikner med Dalai Lama-saken Hareide mener saken har mye til felles med Dalai Lama-saken i mai, da den nåværende regjeringen ikke ville møte tidligere fredsprisvinner Dalai Lama da han kom på Norgesbesøk.

Utenriksminister Børge Brende uttalte da at det var en vanskelig avgjørelse, men at det var nødvendig og riktig hvis forholdet til Kina skulle bli reparert.

- Det er noe med at en tenker, litt naivt at måten å få et godt forhold til Kina på er å unnskylde noen av de verdiene vi er så stolte av. Jeg tror en er mer opptatt av å få et godt forhold til Kina enn å løfte opp viktige saker som fredsnasjonen Norge er kjent for og stolte av som folk. Jeg tro vi er tjent med å være tydelig på hvilke verdier vi står for, så får Kina forholde seg til det, sier han.

FORTSATT FENGSLET:  Liu XIaobo, som fikk fredsprisen i 2010, sitter fortsatt fengslet i Kina. Foto:  REUTERS/Toby Melville/Scanpix
FORTSATT FENGSLET: Liu XIaobo, som fikk fredsprisen i 2010, sitter fortsatt fengslet i Kina. Foto: REUTERS/Toby Melville/Scanpix Vis mer

- Nå ble Dalai Lama-saken klønete håndtert. Selvsagt må en norsk regjering kunne møte en fredsprisvinner, sier Elvestuen, som likevel mener at Kina-avtalen som Dagens Næringsliv skriver om er verre.

- Jeg er enig i at denne avtalen aldri ville blitt holdt hemmelig, og når den ble kjent ville det vært en skamplett for Norge. Den ville definitivt undergravet fredsprisen som institusjon og dens posisjon, sier han.

Ikke tilgjengelig Det har foreløpig ikke lyktes Dagbladet å få noen kommentar fra Barth Eide, som deler av dagen i dag har vært på en internasjonal flyvning.

- Utover det jeg har sagt tidligere i denne saken, kan jeg ikke gå inn og kommentere den interne prosessen, har han sagt til Dagens Næringsliv.

- Det er riktig at saken ble diskutert ved ulike anledninger mellom statsministeren og berørte statsråder. Utover dette er det heller ikke i denne saken riktig av meg å gi detaljer om interne prosesser i regjeringen, sier Stoltenberg til avisen.

FORSTÅR STILLHETEN:  Opplysningene får Knut Arild Hareide til å forstå stillheten fra Ap under bråket rundt Dalai Lamas besøk i mai. Foto: Elisabeth Sperre Alnes
FORSTÅR STILLHETEN: Opplysningene får Knut Arild Hareide til å forstå stillheten fra Ap under bråket rundt Dalai Lamas besøk i mai. Foto: Elisabeth Sperre Alnes Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling