Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapet i jungelen

- UD og Justis vil ikke gjøre noe

Den norske regjeringen mener de ikke kan gjøre noe for at mannen som drepte Nerid Høiness i jungelen i Laos, blir pågrepet.

SLÅTT I HJEL: Nerid Høiness (30) ble den 23. januar funnet mishandlet og slått i hjel i jungelen i Laos. Norske myndigheter vil ikke bidra til at den antatte gjerningsmannen blir pågrepet og stilt til ansvar. Foto: Privat
SLÅTT I HJEL: Nerid Høiness (30) ble den 23. januar funnet mishandlet og slått i hjel i jungelen i Laos. Norske myndigheter vil ikke bidra til at den antatte gjerningsmannen blir pågrepet og stilt til ansvar. Foto: Privat Vis mer

I januar ble norske Nerid Høiness (30) drept og liket kastet i jungelen i Laos. Den etterlyste gjerningsmannen er fortsatt på frifot. Stortingsrepresentant og tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) tok opp spørsmålet hva norske myndigheter gjør for at den antatte drapsmannen skal bli tatt i Stortinget.

Verken utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) eller justisminister Monica Mæland (H) vil gjøre noe aktivt for at norsk politi skal sende bistå med informasjon til politiet i Laos.

«Ingen plikt»

I svaret fra Eriksen Søreide heter det:

«Norsk utenrikstjeneste kan imidlertid ikke intervenere i etterforskning og rettsprosesser i et annet land».

STATSRÅD: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STATSRÅD: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Mens justisminister Mæland svarer:

«Jeg merker meg at politiet har opplyst at informasjon om den mistenktes oppholdssted som kan medføre pågripelse ikke videreformidles fordi det er dødsstraff i Laos».

«Politiet har etter politiregisterloven adgang, men ikke noen plikt, til å utlevere opplysninger til andre lands myndigheter, blant annet som ledd i en straffesak. Det er politiet som må vurdere hvilken informasjon som kan og skal utleveres i den enkelte sak».

STATSRÅD: Justis- og beredskapsminister Monica Mæland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STATSRÅD: Justis- og beredskapsminister Monica Mæland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Og videre:

«Hva opplysningene kan bli brukt til i det mottakende landet, vil være et relevant moment i denne vurderingen. I denne saken har Norge foreløpig ikke mottatt noen rettsanmodning, men dersom dette mottas, vil den bli behandlet på vanlig måte».

Provosert

Svarene fra utenriksministeren og justisministeren provoserer Per-Willy Amundsen.

- Dette er i beste fall ansvarsfraskrivelse, og det skuffer meg dypt. Mæland og Søreide viser total mangel på å ta ansvar. De kunne begge gitt føringer, men velger å la være, sier den tidligere justisministeren.

- Virkeligheten er at norske myndigheter nekter å bidra med informasjon, slik at en mann som er siktet og internasjonalt etterlyst for å ha drept en norske statsborger blir pågrepet og stilt til ansvar. Det burde vært en selvfølge at norske myndigheter bidro, sier Amundsen og fortsetter:

SKUFFET: Stortingsrepresentant og tidligere justisminister Per-Willy Amundsen mener utenriksministeren og justisministeren bedriver ansvarsfraskrivelse. - Det er rett og slett skuffende at de ikke vil gjøre noe for at mannen som drepte Nerid Høiness ble pågrepet, sier Amundsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKUFFET: Stortingsrepresentant og tidligere justisminister Per-Willy Amundsen mener utenriksministeren og justisministeren bedriver ansvarsfraskrivelse. - Det er rett og slett skuffende at de ikke vil gjøre noe for at mannen som drepte Nerid Høiness ble pågrepet, sier Amundsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det er rett og slett uforståelig.

- Signalet fra ministerne er at norske statsborgere som blir utsatt for en kriminell handling i utlandet, ikke kan forvente hjelp fra norske myndigheter.

«Tar ikke ansvar»

Amundsen mener at Mæland og Søreide burde og kunne gitt et signal til politiet.

- Hadde Kripos fått en politisk beskjed, ville de ha reagert. Det er bare en ting å si til dette. Det er trist og skuffende at utenriksministeren og justisministeren ikke har evne til å ta ansvar, sier Per-Willy Amundsen.

ETTERLYST: Hiroyuki Ogu (38) er internasjonalt etterlyst for å ha drept Nerid Høiness i Laos. Faksimile: Interpol
ETTERLYST: Hiroyuki Ogu (38) er internasjonalt etterlyst for å ha drept Nerid Høiness i Laos. Faksimile: Interpol Vis mer

Advokat Sidsel Katralen i Advokatfirmaet Elden, representerer Nerid Høiness familie.

-Utenriksministeren og justisministeren dekker seg bak et regelverk, og framstår politisk korrekt.

- Virkeligheten er at norske myndigheter ikke har gjort noe for å bistå, slik at antatt gjerningsmann som mishandlet og slo Nerid Høiness i hjel pågripes og straffeforfølges, sier Katralen.

Hun finner det oppsiktsvekkende at politi ikke har en plikt til å utlevere opplysninger til andre lands myndigheter.

«Villfarelse»

- En norsk statsborger er drept. Jeg trodde politiets overordnende mål var å forhindre kriminalitet, og bidra til at gjerningsmenn straffes. Jeg forstår at jeg har levd i den villfarelse at politiet har en «handlingsplikt» når de satt på relevante opplysninger i en straffesak, sier Katralen.

- UFORSTÅELIG: Advokat Sidsel Katralen mener det er fullstendig uforståelig at norske myndigheter ikke vil bidra til at mannen som er etterlyst for å ha drept Nerid Høiness blir pågrepet.  Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
- UFORSTÅELIG: Advokat Sidsel Katralen mener det er fullstendig uforståelig at norske myndigheter ikke vil bidra til at mannen som er etterlyst for å ha drept Nerid Høiness blir pågrepet. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

Advokaten mener det minste Kripos og norsk politi burde gjort, er å be om få utlevert dokumentene fra Laos for å følge etterforskning, for å se om de kunne bistå.

- Hvis norske myndigheter sier de er redd for dødsstraff, kunne de bedt om en bekreftelse fra Laos om at de ikke ville bli påstått dødsstraff i denne saken. Dødsstraff er ikke praktisert i Laos siden 1989.

- Den antatte gjerningsmannen kunne også vært begjært utlevert og straffeforfulgt i Norge. Det er en norsk statsborger som er drept. Det er de minste vi kunne forventet av norske myndigheter, sier advokat Sidsel Katralen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!