<strong>SKUFFET:</strong> Ellen Høiness (t.v.) er svært skuffet over at hennes arbeidsgiver UD ikke vil sende informasjon om mannen som er etterlyst for drap til Laos. - UD ville vise omsorg, men ikke hjelpe til slik at den etterlyste blir arrestert, sier advokat Sidsel Katralen. Foto Henning Lillegård / Dagbladet
SKUFFET: Ellen Høiness (t.v.) er svært skuffet over at hennes arbeidsgiver UD ikke vil sende informasjon om mannen som er etterlyst for drap til Laos. - UD ville vise omsorg, men ikke hjelpe til slik at den etterlyste blir arrestert, sier advokat Sidsel Katralen. Foto Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Norsk kvinne funnet drept i jungelen

- UD og norsk politi vil ikke hjelpe politiet i Laos

UD og Kripos sender ikke informasjon til Laos om mannen som er etterlyst for å ha drept Nerid Høiness. Fordi det er dødsstraff i Laos.

Publisert

Bærumskvinnen Nerid Høiness (30) ble drept i byen Vang Vieng i Laos den 9. januar i år. Hennes japanske kjæreste er etterlyst internasjonalt i samtlige land i verden, for å ha drept den norske yoga-instruktøren.

- Vi har forsøkt å få kontakt med politiet i Laos som etterforsker drapet. Samtidig har vi innhentet informasjon, som vi har gitt til norsk politi, sier advokat Sidsel Katralen i Advokatfirmaet Elden til Dagbladet.

Katralen består Nerid Høiness' familie.

- Vårt håp var at norske myndigheter ville sende denne informasjonen videre til politiet i Laos og Thailand. Vi har mottatt opplysninger som tyder på at Hiroyuki Ogu (38) gjemmer seg på ferieøya Koh Phangan i Thailand, sier advokaten.

Blir ikke arrestert

Tidligere polititopp og mangeårige leder for flere av FNs internasjonale politistyrker i Afrika og Asia, Øyvind Olsen, har bistått advokat Katralen i å hente inn opplysninger.

<strong>SLÅTT IHJEL:</strong> Nerid Høiness (38) fra Bærum ble slått i hjel og dumpet i jungelen i Laos. Foto: Privat
SLÅTT IHJEL: Nerid Høiness (38) fra Bærum ble slått i hjel og dumpet i jungelen i Laos. Foto: Privat Vis mer

- Det vi har hentet inn og mottatt, har vi fortalt videre til politiet i Thailand, sier Øyvind Olsen overfor Dagbladet.

I de første ukene trodde advokat Sidsel Katralen og Øyvind Olsen at opplysningene de hentet inn, og leverte videre til norsk politi, umiddelbart ble videreformidlet til politiet i Laos og Thailand.

- Vi hadde flere konkrete og detaljerte tilbakemeldinger fra Thailand som viste hvor den etterlyste mannen oppholdt seg. Men politiet pågrep ham ikke, og ville ha informasjonen direkte fra norsk politi eller via Interpol, forteller Olsen.

Stopper informasjon

- Da vi kontaktet Kripos og norsk politi, var det umulig å få et ordentlig svar. Kripos henviste til politiet i Sør-Øst politidistrikt. Selv om det er Kripos som har kontakt med Interpol og utlandet, sier advokat Katralen.

Etter flere ukers uvitenhet, fikk advokaten den 11. mai til slutt en tilbakemelding fra politiet i Sør-Øst.

<strong>ETTERLYST:</strong> Faksimile av Interpols etterlysning av Hiroyuki Ogu.
ETTERLYST: Faksimile av Interpols etterlysning av Hiroyuki Ogu. Vis mer

I e-posten fra politiet heter det:

«Det medfører riktighet at informasjonsutleveringen er stanset fordi drap kan medføre dødsstraff i Laos.»

Og videre står det i e-posten:

«Det er informasjon om den mistenkte, f.eks. om oppholdssted, som kan medvirke til pågripelse av han som ikke vil bli overlevert. Dette gjelder også opp mot Interpol, da en evt. pågripelse utenfor Laos kan medføre utlevering dit.»

UD negative

- Vi hadde også et møte med Utenriksdepartementet 15. mai. Der møtte vi flere av lederne i departementet. De var opptatt av å vise at de hadde stor forståelse for den sorg familien til Nerid Høiness hadde. De uttrykte også stor sympati med moren som i 30 år har jobbet i Utenriksdepartementet, forteller advokat Katralen.

<strong>PÅ RØMMEN:</strong> Japaneren Hiroyuki Ogu har vært på rømmen i fire og en halv måned. Foto: Privat
PÅ RØMMEN: Japaneren Hiroyuki Ogu har vært på rømmen i fire og en halv måned. Foto: Privat Vis mer

- Ville UD gjøre noe for at informasjon om mannen som er internasjonalt etterlyst blir videresendt fra norske myndigheter til myndighetene i Laos og Thailand?

- Nei. Vi fikk klar beskjed om at norske myndigheter ikke ville blande seg inn i etterforskningen. Det har vi heller aldri bedt om, sier Katralen.

- Og hva betyr det?

- UDs representanter var helt tydelige på at Norge ikke kan sende informasjon i en drapssak, hvor landet som etterlyser har dødsstraff. UD tok selvkritikk på at de kunne vært flinkere med kommunikasjonen til Nerids mor - Ellen Høiness. Ut over det, viste de til instrukser, og at de ikke kunne gjøre noe, sier Katralen.

Advokaten reagerer kraftig på at norske myndigheter holder tilbake opplysninger, som gjør at en person som er etterlyst for drap ikke blir pågrepet.

«Absurd»

- Det hadde ingen betydning for UD at Laos ikke har utført dødsstraff siden 1988. Vi ber ikke om at norske myndigheter skal bidra til at noen blir drept. Vi ber derimot om at norske myndigheter skal bistå slik at den mannen som er internasjonalt etterlyst for å ha drept en norsk kvinne blir pågrepet, sier Sidsel Katralen.

<strong>- UFORSTÅELIG:</strong> - Jeg forstår ikke at norske myndigheter ikke vil gjøre noe, slik at ikke flere unge kvinner kan bli drept, sier Nerids mor Ellen Høiness. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
- UFORSTÅELIG: - Jeg forstår ikke at norske myndigheter ikke vil gjøre noe, slik at ikke flere unge kvinner kan bli drept, sier Nerids mor Ellen Høiness. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- For meg blir det helt absurd, sier Nerid Høiness' mor Ellen Høiness.

Kan gå fri

Hiroyuki Ogu har vært etterlyst siden i slutten av januar. Til tross for at politiet i Thailand har fått konkrete meldinger om hvor han gjemmer seg, har det ikke blitt aksjonert fra politiet.

Moren til Nerid Høiness frykter nå at den etterlyste japaneren skal slippe unna.

<strong>OPPLYSNINGER:</strong> Advokat Sidsel Katralen og Øyvind Olsen har mottatt opplysninger hvor Hiroyuki Ogu gjemmer seg. - Norske myndigheter vil ikke gi disse opplysningene videre til politiet i Laos og Thailand, sier advokat Katralen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
OPPLYSNINGER: Advokat Sidsel Katralen og Øyvind Olsen har mottatt opplysninger hvor Hiroyuki Ogu gjemmer seg. - Norske myndigheter vil ikke gi disse opplysningene videre til politiet i Laos og Thailand, sier advokat Katralen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Det er et faktum at selv om Laos formelt ikke har avskaffet dødsstraff, er det 32 år siden noen ble henrettet i landet. Landet praktiserer ikke lenger dødsstraff.

- Likevel vil ikke norsk politi og UD bidra til at en mann som er etterlyst for å ha drept en ung norsk kvinne blir pågrepet. Det er fullstendig uforståelig, sier advokat Sidsel Katralen.

Taust UD

Utenriksdepartementet ønsker ikke å svare på spørsmålene fra Dagbladet om drapet på Nerid Høiness.

Dagbladets spørsmål til UD:

1. Er det korrekt at norske myndigheter ikke vil sende informasjon om den etterlyste mannen – Hiroyuki Ogu – til Laos, fordi det er dødsstraff i Laos?

2. Er det korrekt at det er offisiell norsk politikk å ikke gi informasjon om etterlyste, dersom de risikerer dødsstraff?

Svaret fra UD:

- Vi kommenterer ikke detaljer fra innholdet i møter med pårørende i konsulære saker. Slike møter dreier seg om den konsulære bistanden utenrikstjenesten kan yte, sier underdirektør Ane Haavardsdatter Lunde i kommunikasjonsavdelingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer