Listhaug får kritikk for returer av somaliere

UD om Somalia: Utrygt
UDI om Somalia: Trygt

Nordmenn frarådes å reise til Somalia. Likevel vil norske myndigheter sende flyktninger tilbake dit. 

BILBOMBE: . Her går somalske soldater forbi én av to biler som skal ha fungert som en bombe da Norsk Folkehjelps kontorer ble sprengt i juli. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
BILBOMBE: . Her går somalske soldater forbi én av to biler som skal ha fungert som en bombe da Norsk Folkehjelps kontorer ble sprengt i juli. Foto: AFP Photo / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bare de siste dagene har terrorgruppa al-Shabaab startet en offensiv for å gjenvinne kontrollen over flere byer i Sør-Somalia.

Samtidig sprakk nyheten her i Norge om at 1600 somaliere bosatt i Norge risikerer å miste flyktningstatusen og bli sendt tilbake til hjemlandet mot sin vilje.

Norske myndigheter mener nemlig at Somalia er blitt tryggere fordi al-Shabaab måtte trekke seg ut fra både Mogadishu og flere andre store byer i sentral- og sør-Somalia i 2011-2012.

Utenriksdepartementets (UD) reiseråd for landet sier imidlertid noe annet.

UD fraråder alle reiser til både sørlige, sentrale og nordøstlige Somalia, og gjør ikke noe unntak for Mogadishu eller andre store byer i området.

I reiseinformasjonen for Somalia, sist oppdatert i november i fjor, skriver UD at «sikkerhetssituasjonen i Somalia, både i Mogadishu og i resten av landet, er høyst usikker».

Regelendringen får Karin Andersen i SV til å se rødt.

- Først var det Russland som var trygt, så ble det Afghanistan, og nå er det plutselig Somalia. Jeg forventer at flertallet i Stortinget begynner å interessere seg for vurderingen av såkalte trygge land, for det er tydelig at det er en partitaktiske hensyn som ligger bak de ulike instruksjonene som nå gis til UDI og UNE og ikke reelle vurderinger av sikkerhetssituasjonen sier SVs Karin Andersen.

Hun anklager Sylvi Listhaug for å bestemme hvilke land som er trygge og ikke etter eget forgodtbefinnende, og er skuffet over at særlig Arbeiderpartiet ikke reagerer på praksisendringen.

- Det er ikke utenrikpolitiske og sikkerhetspolitiske hensyn, men Frps behov for å være tøff i trynet, sier hun.

- Bedringer

Generalsekretær Ann-Magritt Austenå i NOAS mener også at Somalia ikke er trygt nok.

- Det er bedringer, men det er fortsatt mange områder hvor det er uforutsigbart hvordan sikkerhetssituasjonen vil utvikle seg. På den bakgrunn reagerer vi på ressursbruken UDI er pålagt nå, med gjennomgang og tilbakekall av mange Somalia-saker.

Det at al-Shabaab ikke lenger kontrollerer Mogadishu, betyr ikke at de lar byen være i fred.

De siste månedene, i opptakten til det somaliske «valget» i høst, har al-Shabaab utført flere terrorangrep i hovedstaden.

Blant annet sprengte de kontorene til Norsk Folkehjelp på sensommeren, og skadet flere ansatte.

Bare de siste dagene har situasjonen i Somalia blitt kraftig forverret ved at fredsbevarende etiopiske styrker har blitt tvunget til å trekke seg ut av flere byer i Sør-Somalia av al-Shabaab, som har ambisjoner om å gjenvinne kontrollen over Mogadishu også.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra Sylvi Listhaug om kritikken fra Andersen - uten å lykkes.

- Helt forskjellige ting

I en epost til Dagbladet skriver presserådgiver Andreas Skjøld-Lorange i Justisdepartementet at Listhaug ikke har hatt noe med vurderingen av at Somalia er trygt å gjøre.

- Verken statsråden eller Justis- og beredskapsdepartementet er involvert i behandlingen av enkeltsaker eller vurderingen av hvorvidt det er trygt for en utlending å returnere til hjemlandet, for eksempel Somalia, skriver Skjøld-Lorange, og viser til at det er UDI som har tatt avgjørelsen.

Han mener det ikke går an å sammenligne reiseinformasjon fra Utenriksdepartementet og UDIs vurdering av hvem som trenger beskyttelse i Norge.

- Det er to helt forskjellige ting, skriver Skjøld-Lorange.

Det samme argumenterer UDI med.

- Feil sted til feil tid

- Det blir feil å sammenlikne generelle reiseråd for nordmenn med retur av landets borgere, skriver presserådgiver Therese Bergwitz-Larsen i en epost til Dagbladet.

Hun opplyser at UDI blant annet baserer avgjørelsen på informasjon fra Landinfo.

I UDI sin vurdering står det at sikkerheten i Mogadishu er blitt vesentlig endret siden 2011.

«Vi mener endringen fremstår som stabil og varig, og at det for mange er trygt å vende tilbake til Mogadishu.», skriver de.

De er imidlertid klar over at al-Shabaab fortsatt gjennomfører terroranslag mot byen, men skriver at sivile er i liten fare fordi anslagene stort sett retter seg mot myndighetsrepresentanter, journalister eller internasjonale organisasjoner.

«I den grad sivile rammes skjer dette tilfeldig ved at de oppholder seg på feil sted til feil tid.», skriver UDI i sin vurdering av Somalia.