Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UD oppfordret ikke til å ringe politiet

Mange pårørende fikk aldri beskjed om også å kontakte politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mange som fulgte utenriksminister Jan Petersens innstendige oppfording om å ringe UD sprengte telefonlinjer med informasjon om folk som befant seg i Sørøst-Asia, fikk aldri vite at de også skulle ringe politiet og melde sine kjære savnet.

Det bekrefter Utenriksdepartementet til Dagbladet.no i formiddag.

Politiet manglet info

Politiet visste lenge ikke hvem UD hadde på sine savnetlister og kunne dermed ikke på en politifaglig måte sjekke disse menneskenes bevegelser, og eventuelt ut av saken.

I går ble det avdekket at mange personer som UD opplyste til politiet var savnet, aldri har oppholdt seg i katastrofeområdet, ja ikke engang utenfor Norges grenser da katastrofen rammet Asias kystlinjer.

Fikk pårørende som ringte inn savnetmeldinger til UD beskjed om også kontakte politiet?

- Noen fikk beskjed om det.

- Men ikke alle?

- Nei, ikke alle, sier pressetalskvinne i UD, Anne Lene Dale Sandsten.

UD har ingen oversikt over hvor mange som faktisk fikk beskjed om også å kontakte politiet.

Det var først i en pressemelding som politiet sendte ut fire døgn etter katastrofen, at politiets nummer ble kommunisert til befolkningen første gang. Denne pressemeldingen har også Utenriksdepartementet lenket til fra sine informasjonssider på nettet.

Men ingen informasjon på UDs sider forut for denne meldingen indikerer at pårørende også skal ringe politiet. Oppfordingen var tvertimot å ringe UD.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media