UD på vei til nordmenn i Kongo-fengsel

28-åringen fra Aust-Agder meldte seg i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet.no): Den norske utenrikstjenesten sender en diplomat til Kisangani for å bistå de to anholdte nordmennene, som er mistenkt for  drap på en lokal sjåfør og tolk i Kongo.

Det opplyser pressetalsmann Bjørn Svenungsen i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

UD håper at ambassadesekretæren fra den norske ambassaden i nabolandet Angola kan være framme i fengselet i Kisangani allerede i morgen.

En 27-åring fra Østlandet har vært i arresten i flere dager. I dag meldte den andre drapsmistenkte nodmannen, en 28-åring fra Aust-Agder seg for lokalt politiet etter flere dagers flukt i jungelen.

Gir bistand
- Utenriksdepartementet er kjent med at to nordmenn er anholdt av politiet i Den demokratiske republikken Kongo i forbindelse med en hendelse i forrige uke der en person skal ha blitt drept. Utenrikstjenesten har oppnådd kontakt med den ene av de to, sier Svenungsen.
- Den norske ambassaden i Luanda i Angola har gitt og vil fortsette å gi konsulær bistand til nordmennene, sier Svenungsen.

Ambassaden i Angola har engasjert en lokal, engelskspråklig  advokat til å assistere nordmennene.

- UD holder også kontakt med de to mennenes familier i Norge, opplyser Svenungsen.

Far til 27-åringen som meldte seg i dag hevder overfor Dagbladet at sønnen jobber med kartlegging i Kongo for det norske forsvaret - selv om han formeldt er knyttet til et privat vaktsoldat.
- Ingen i Kongo for oss
Både Forsvarets Fellesoperative Hovedkvarter og Forsvarsdepartementet slår fast overfor Dagbladet at det ikke er noen i tjeneste i Kongo for dem.

De to fengslede nordmennene, som hevder de ble overfalt av gerilja eller ranere som drepte sjåføren deres, skal ikke ha vært i Forsvarets tjeneste siden 2007.

 HAR MELDT SEG:  Den 28 år gamle mannen fra Aust-Agder har i dag medlt seg for lokalt politi i Kongo. Han er på vei til fengsel i Kisangani. Foto: BIRTHE ULVESETH, VARDEN.
HAR MELDT SEG: Den 28 år gamle mannen fra Aust-Agder har i dag medlt seg for lokalt politi i Kongo. Han er på vei til fengsel i Kisangani. Foto: BIRTHE ULVESETH, VARDEN. Vis mer