Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UD redder 80 000 nordmenn i trøbbel i utlandet hvert år

Utenriksdepartementet er lei av at nordmenn ikke har reiseforsikring eller følger reiserådene deres.

BLE KIDNAPPET: Pål Refsdal ble i forrige uke kidnappet i Kuran-provinsen i Afghanistan. Etter en uke ble han løslatt. Bildet er fra en av hans turer til Kosovo ti år tilbake i tid. Foto: Morten Holm/SCANPIX
BLE KIDNAPPET: Pål Refsdal ble i forrige uke kidnappet i Kuran-provinsen i Afghanistan. Etter en uke ble han løslatt. Bildet er fra en av hans turer til Kosovo ti år tilbake i tid. Foto: Morten Holm/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): - Nordmenn er veldig reiseglade og det er veldig bra, men mange oppsøker svært risikofylte områder. Hendelsene det siste året har påvirket vårt arbeid og tatt mye av våre ressurser, sier underdirektør Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet (UD) til Dagbladet.

Hun opplyser at hvert år bistår UD nærmere 80 000 nordmenn som har havnet i trøbbel i utlandet.

Dette er såkalte konsulære saker der nordmenn trenger hjelp om alt mulig, men få saker når offentligheten.

De mest kjente hendelsene er sakene om Jarle Trå som ble meldt savnet på Mount Everest tidligere i år, dødsdømte Tjostolv Moland og  Joshua French i Kongo og nå sist journalisten Pål Refsdal (46) som ble kidnappet i Afghanistan i forrige uke.

- Disse sakene legger mye press og ressurser på oss. Det er svært arbeidskrevende, men samtidig er det vår jobb å følge opp nordmenn med problemer i utlandet. Det er likevel verdt å minne om at alle har et personlig ansvar for egen sikkerhet og det er viktig at nordmenn tar innover seg våre generelle reiseråd i utlandet, sier hun.

Planlegger Refsdals hjemkomst
Hun forteller at mange av sakene kunne vært løst uten UD dersom flere hadde tegnet reiseforsikring. Forsikringsselskapet Europeiske anslår at opp mot 15 prosent av reisende nordmenn ikke har reiseforsikring.

- Problemet er at mange av de som trenger hjelp tilhører denne gruppa. Det gjelder ofte unge mennesker som ikke er så opptatt av risikoen og tror alt går bra. Konsekvensene når det går galt kan bli svært dyre og oppfølgingen dårlig, sier direktør Harald Hollerud.

Imerslund i UD sier at de nå planlegger i detalj hvordan de skal få Pål Refsdal trygt hjem til Norge og at han får den oppfølgingen han har behov for. UD går ikke inn på omstendigheter rundt løslatelsen til Refsdal.

- Årsaken er hensynet til de lokale kontaktene og nettverkene vi har i Afghanistan. Dette er utrolig viktige kanaler vi ikke kan risikere å utsette for fare dersom vi oppgir detaljer, sier Imerslund.

100 personer
Hun bekrefter at representanter fra norsk politi, med ekspertise innenfor forhandlig og gisselsituasjoner, var på den norske ambassaden i Kabul i Afghanistan og i UDs lokaler i Oslo i forbindelse med forhandlingene og løslatelsen til Refsdal.

- Jeg er ikke kjent med at de var i området der Refsdal ble holdt fanget. Til sammen var et sted mellom 50 og 100 personer i sving i denne saken i Norge og i Afghanistan, sier Imerslund.

Representantene fra norsk politi tilhørte den nyopprettede beredskapstroppen til politiet som er underlagt sjefsinspektør Oddbjørn Mjølhus i Politidirektoratet. Han ønsker ikke å gå inn på hvem som har bistått i Afghanistan under operasjonen eller hva de har gjort av hensyn til deres sikkerhet.

- Personene bisto UD med faglige råd i utgangspunktet. Vi er veldig fornøyd med at vi hadde beredskapen på plass på så kort tid i denne aktuelle saken, sier Mjølhus.

KIDNAPPERNE KREVDE 500 000: Utenriksminister Jonas Gahr Støre fortalte i går at kidnapperne krevde 500 000 kroner i løsepenger for Refsdal og hans afghanske tolk. Til tross for at Støre fryktet at nordmannen kunne bli solgt videre, bestemte departementet seg for å ikke betale kidnapperne. 
Foto: Espen Røst / Dagbladet
KIDNAPPERNE KREVDE 500 000: Utenriksminister Jonas Gahr Støre fortalte i går at kidnapperne krevde 500 000 kroner i løsepenger for Refsdal og hans afghanske tolk. Til tross for at Støre fryktet at nordmannen kunne bli solgt videre, bestemte departementet seg for å ikke betale kidnapperne. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media