Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UD-rutiner under lupen

Vurderer om det var riktig å offentliggjøre reisedetaljer i forkant av Afghanistan-turen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UD vurderer nå om det var riktig å offentliggjøre reisedetaljer i forkant av utenriksministerens tur til Afghanistan.

- Det er alltid en avveining mellom åpenhet og sikkerhet. Dette var jo et besøk med en veldig stor sivil komponent, og vi vurderte at vi kunne være åpne om dette besøket. Så er det klart at når vi får en så tragisk hendelse, vil vi gjennomgå våre rutiner og se om det er noe vi burde gjort annerledes, sier kommunikasjonsrådgiver Kristin Melsom i Utenriksdepartementet (UD) til NTB.

VG skrev tirsdag at Forsvarsdepartementet (FD) skal ha advart UD mot å offentliggjøre utenriksminister Jonas Gahr Støres reiserute på internett. Så sent som i forrige uke skal FD ha gitt en skarp reaksjon til UD om at det var helt uholdbart å ikke koordinere seg med FD.
Avviser
- Det stemmer ikke. Forsvarsdepartementet var ikke med i planleggingen av dette besøket. Sikkerhetsvurderingene ble foretatt av Politiets sikkerhetstjeneste og dette ble planlagt som en sivil reise, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til NTB.

Allerede 20. desember i fjor opplyste UD på sin nettside at Støre skulle til Afghanistan denne uken. I meldingen fremgikk det også at utenriksministerens følge skulle bo på Kabul Serena Hotel.

Strøm-Erichsen avviser at departementet advarte mot å offentliggjøre reiseruten, men medgir at hun holdt en mer restriktiv linje da hun besøkte Afghanistan i fjor høst.

- Det helt naturlig fordi det er på Forsvarets premisser at forsvarsministeren besøker militære avdelinger. Utenriksministerens tur var av en mer sivil karakter, sier Strøm-Erichsen.


- Fulgte rutinene
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier man har fulgt vanlige rutiner i forbindelse med Støres Afghanistan-reise.

- Det er Forsvarets etterretningstjeneste som foretar en trusselvurdering og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som tar ansvar for sikkerheten, sier Stoltenberg til NTB.

- Er det aktuelt å endre enkelte sikkerhetsrutiner som følge av det som skjedde i går?

- Det er alltid en løpende vurdering av sikkerhet og rutiner. Erfaringene fra dette vil inngå i en slik vurdering, sier han videre.

Kommunikasjonsrådgiver Kristin Melsom i UD understreker at sikkerhetskravene ikke var senket under Støres besøk.

- Vi har fulgt de trusselvurderinger og det sikkerhetsopplegget som ble lagt opp for oss av Forsvarets e-tjeneste og PST, sier hun.

(NTB)

VURDERER RUTINENE: -Det er alltid en avveining mellom åpenhet og sikkerhet, sier kommunikasjonsrådgiver Kristin Melsom i Utenriksdepartementet
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media