Du leser nå Dagbladet Pluss

UD sa ja til eksport av beltevogner til Russland - britene ville sagt nei

UD sier regelverket er på linje med det britiske. Britene sier de på grunn av våpenembargoen aldri ville akseptert eksport til Russland.

SLAPP GJENNOM: Disse militære beltevognene ble stanset ved Bjørnfjell på vei over grensa til Nord-Sverige. Papirer viste at de skulle til Russland. Foto: Maria Fuglstad Evensen/Hæren
SLAPP GJENNOM: Disse militære beltevognene ble stanset ved Bjørnfjell på vei over grensa til Nord-Sverige. Papirer viste at de skulle til Russland. Foto: Maria Fuglstad Evensen/HærenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagen før Dagbladet avslørte at UDs eksportkontroll aksepterte at tidligere norske militære beltevogner kunne bli sendt til Russland, skriver Børge Brende dette til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité:

«Regelverket er nå på linje med det britiske regelverket».

Dagbladet har vært i kontakt med det britiske eksportkontrollkontoret, som er en del av Departementet for forretninger, innovasjon og ferdigheter.

- Vi ser på dette som militære kjøretøy og ville derfor ikke gitt tillatelse til eksport til Russland. Å eksportere slike vogner fra Storbritannia til Russland vil være et brudd på EUs våpenembargo, sier departementet i en offisiell uttalelse til Dagbladet.

Til Russland

Lørdag 19. september stoppet tollere en trailer lastet med to Volvo BV202 beltevogner på den norsk-svenske grensestasjonen Bjørnfjell i Troms. Sjåføren var russisk, lastebilen var russisk og i bilen fant tollere dokumentasjon som tydet på at lasten skulle til Kandalaksja i Russland.