Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UD satser på terrorsikring

Ambassader og diplomater som terrormål gjør at UD bruker 140 millioner kroner på å øke sikkerheten ved norske utenriksstasjoner.

RASENDE: Demonstranter i Khartoum i Sudan klarte nesten å ta seg inn i den tyske ambassaden 14 september. Nå styrker UD sikkerheten ved norske utenriksstasjoner.  REUTERS/Mohamed Nureldin Abdallah
RASENDE: Demonstranter i Khartoum i Sudan klarte nesten å ta seg inn i den tyske ambassaden 14 september. Nå styrker UD sikkerheten ved norske utenriksstasjoner. REUTERS/Mohamed Nureldin Abdallah Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I det internasjonale bildet vi nå ser, er diplomatiske stasjoner mer utsatte enn før. For å sikre våre medarbeidere bedre samt for å kunne opprettholde driften i krevende perioder, foreslår vi 35 millioner kroner til fysiske sikringstiltak på våre ambassader, sier utenriksminister Espen Barth Eide i UD i en pressemelding.

Aggresjon mot diplomater
I september ble den amerikanske ambassadøren Chris Stevens, og tre andre amerikanske diplomater drept i det amerikanske konsulatet i Benghazi i Libya. Drapene var trolig godt planlagt, men de skjedde i forbindelse med store, aggressive demonstrasjoner i den muslimske verden i etterkant av at den anti-muslimske filmen «Muslimenes uskyld» ble lagt ut på YouTube.

Både i Sanaa i Yemen og i Khartoum i Somalia mistet poliet i perioder kontrollen over aggressive mennesker som var i ferd med å ta seg inn i vestlige ambassader. I alle disse tilfellene gikk muslimsk aggresjon ut over de offisielle representantene for «Vesten», amerikanske og europeiske diplomater. Fra tidligere anti-vestlige demonstrasjoner vet vi at også norske ambassader har vært mål for aggressive muslimers vrede.

Kommunikasjon
I lys av det viktige fokuset på sikkerhet og beredskap knyttet til offentlige institusjoner i Norge er det også behov for en oppjustering av grunnsikringen ved UDs bygninger i Oslo. Det foreslås bevilget 65 millioner kroner til dette. Regjeringen foreslår videre 40 millioner kroner til oppgradering og sikring av IKT-infrastrukturen i UD. Dette skal sikre robuste kommunikasjonsnett internt og med andre aktører, skriver UD.

- Ikke minst i en krisesituasjon er det viktig at vi har robuste systemer for å kommunisere med våre utestasjoner. Vi ser også at truslene i det digitale rom øker, noe som også krever ytterligere sikringstiltak rundt UDs kommunikasjonsinfrastruktur, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media