RASENDE: Demonstranter i Khartoum i Sudan klarte nesten å ta seg inn i den tyske ambassaden 14 september. Nå styrker UD sikkerheten ved norske utenriksstasjoner.  REUTERS/Mohamed Nureldin Abdallah
RASENDE: Demonstranter i Khartoum i Sudan klarte nesten å ta seg inn i den tyske ambassaden 14 september. Nå styrker UD sikkerheten ved norske utenriksstasjoner. REUTERS/Mohamed Nureldin AbdallahVis mer

UD satser på terrorsikring

Ambassader og diplomater som terrormål gjør at UD bruker 140 millioner kroner på å øke sikkerheten ved norske utenriksstasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I det internasjonale bildet vi nå ser, er diplomatiske stasjoner mer utsatte enn før. For å sikre våre medarbeidere bedre samt for å kunne opprettholde driften i krevende perioder, foreslår vi 35 millioner kroner til fysiske sikringstiltak på våre ambassader, sier utenriksminister Espen Barth Eide i UD i en pressemelding.

Aggresjon mot diplomater
I september ble den amerikanske ambassadøren Chris Stevens, og tre andre amerikanske diplomater drept i det amerikanske konsulatet i Benghazi i Libya. Drapene var trolig godt planlagt, men de skjedde i forbindelse med store, aggressive demonstrasjoner i den muslimske verden i etterkant av at den anti-muslimske filmen «Muslimenes uskyld» ble lagt ut på YouTube.

Både i Sanaa i Yemen og i Khartoum i Somalia mistet poliet i perioder kontrollen over aggressive mennesker som var i ferd med å ta seg inn i vestlige ambassader. I alle disse tilfellene gikk muslimsk aggresjon ut over de offisielle representantene for «Vesten», amerikanske og europeiske diplomater. Fra tidligere anti-vestlige demonstrasjoner vet vi at også norske ambassader har vært mål for aggressive muslimers vrede.

Kommunikasjon
I lys av det viktige fokuset på sikkerhet og beredskap knyttet til offentlige institusjoner i Norge er det også behov for en oppjustering av grunnsikringen ved UDs bygninger i Oslo. Det foreslås bevilget 65 millioner kroner til dette. Regjeringen foreslår videre 40 millioner kroner til oppgradering og sikring av IKT-infrastrukturen i UD. Dette skal sikre robuste kommunikasjonsnett internt og med andre aktører, skriver UD.

- Ikke minst i en krisesituasjon er det viktig at vi har robuste systemer for å kommunisere med våre utestasjoner. Vi ser også at truslene i det digitale rom øker, noe som også krever ytterligere sikringstiltak rundt UDs kommunikasjonsinfrastruktur, sier utenriksminister Espen Barth Eide.