Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UD sender kriseteam og charterfly

Håper å få nordmennene ut med buss til Damaskus i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norske myndigheter har nå sendt et fly med helsepersonell, politi og krisepsykiatere til Damaskus for å frakte nordmenn hjem. 

Under en pressekonferanse lørdag kveld fikk nordmenn i Beirut den foreløpige beskjeden om at det blir bussreise til den syriske hovedstaden i dag.

Samtidig kommer det meldinger om at de israelske angrepene fortsetter med full styrke.

UDs reiseplan kan med andre ord endre seg raskt.

-  De har også fått beskjed om at reisen kan bli avlyst, eller at bussene kan komme til å måtte snu, sier Støre. UD vil vurdere sikkerheten ved en bussreise fortløpende fram til avreise.

- Vi er forberedt på at det kan skape frustrasjon, sa Støre om usikkerheten rundt avreisen. 


Andre alternativer

Et annet alternativ er at Norge vil sende et skip som kan være på Kypros i dag. Betingelsen for at denne evakueringløsningen skal lykkes er at Israel slipper fartøyet gjennom blokaden, og at Libanon gir båten adgang til havnen.

Vil ha garanti 

Men Israel har bombet Libanons havner, noe som gjør en båtreise mer usikkert.

SENDER FLY: Utenriksminister Jonas Gahr Stør sender et kriseteam i chartret fly til Damaskus i kveld. Foto: Scanpix
SENDER FLY: Utenriksminister Jonas Gahr Stør sender et kriseteam i chartret fly til Damaskus i kveld. Foto: Scanpix Vis mer

Støre opplyser at den norske regjeringen har møtt en forstående holdning fra Israels side, men  jobbet i går kveld videre for å få en garanti om utreise for nordmennene.

- Vi har opprettet en dialog, men vi må jobbe videre med å få Israel til å garantere for nordmennenes sikkerhet i timene framover, sa Støre til Dagbladet i går kveld.


Vanskelig med Sør-Libanon

UD regner nå med at det er i overkant av 300 nordmenn i Libanon. Over 100 av disse oppholder seg i Sør-Libanon. UD har hatt kontakt med de fleste av dem.

Situasjonen for nordmennene i Sør-Libanon er ikke sikker.

- Det er ikke tatt initiativ til transport fra Sør-Libanon til Beirut. Der er vi ikke i dag, sa Støre under en pressekonferanse i kveld. Men han forsikrer om at UD nå jobber for fullt for å finne en løsning også  for disse nordmennene.

Ber om forståelse

Men utenriksministeren ber også om tålmodighet og forståelse for at det tar tid å evakuere nordmennene ut av Libanon.

- Det er ikke mulig å si at folk som befinner seg i et krigsområde har full trygghet, det er bare å se på TV-bildene. Nordmennene i Sør-Libanon må holde seg i ro og lytte til råd fra de lokale. Det vil ta noe tid før vi kan organisere en utreise for de som er i sør, sier Støre til Dagbladet. 

Charterflyet med kriseteamet som skal lande i Damaskus skal være tilgjengelig i forbindelse med mottak av busstransporten fra Beirut. 

SENDER FLY: Utenriksminister Jonas Gahr Stør har sendt et chartret fly med kriseteam til Damaskus. Foto: Henning Lillegår/Dagbladet
SENDER FLY: Utenriksminister Jonas Gahr Stør har sendt et chartret fly med kriseteam til Damaskus. Foto: Henning Lillegår/Dagbladet Vis mer

Ombord er både erfarent helsepersonell fra Ullevål universitetssykehus og representanter fra Norsk Luftambulanse.