UD setter opp ekstrafly fra Japan

Mens det kommer gledelige nyheter fra Fuhushima, setter UD lørdag opp ekstrafly for å få nordmenn ut av Japan.

Håper på strøm:  En en kilometer lang kabel som er koblet til hovedstrømnettet skal være på plass ved kjernekraftverket i Fukushima i Japan. Foto: Scanpix
Håper på strøm: En en kilometer lang kabel som er koblet til hovedstrømnettet skal være på plass ved kjernekraftverket i Fukushima i Japan. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ingeniører ved atomkraftverket i Fukushima har klart å koble en strømkabel på reaktor nummer to. Det bekrefter Det internasjonale atomenergibyrået ovenfor BBC torsdag kveld.

Håpet er nå at de skal få startet pumpene for å kjøle med reaktoren. Arbeidere ved kraftverket har siden fredag jobbet på spreng med å hindre reaktorene i i å bli for varme.

Energiselskapet Tepco som driver kraftverket, har prøvd å koble det på hovednettet en kilometer unna med hjelp av kabelen.

Ekstrafly Utenriksdepartementet har satt opp ekstra fly fra Japan til Oslo på grunn av den usikre situasjonen i landet, melder NTB. UD oppfordrer også nordmenn i Japan til å registrere seg og å melde fra når de drar. — Vi vil sammen med Norwegian tilby nordmenn i Japan to flyginger ut fra Tokyo til Oslo lørdag. Det er fortsatt vanlig kommersiell flytrafikk ut av Japan, men dette er et ekstratilbud, sier kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad i UD til NTB. Tilbudet er ment for norske borgere og deres nærmeste familie, samt andre nordiske borgere etter kapasitet. Utenriksdepartementet understreker at de ikke planlegger å evakuere norske borgere, men at vil bidra til at alle nordmenn som ønsker det kan forlate Japan, De som vil benytte seg av flytilbudet lørdag, må selv betale billetten.
Flere forsøk på nedkjøling Det har blitt gjort flere forsøk på å kjøle ned reaktorene ved det skadde kraftverket. De siste dagene har helikoptre dumpet tonnevis av vann på reaktor nummer tre i et forsøk på å kjøle ned brukte brenselsstaver som oppbevares på toppen av byggningen. Her har man også brukt vannkanoner for å kjøle ned, men dette arbeidet måtte tidligere stoppes fordi strålingen ble for høy.

Eksperter tror at damp som kommer fra bassenget med brenselsstavene, kan slippe ut stråling i atmosfæren, skriver CNN.

180 japanske arbeidere har kjempet en intens kamp i skift på 50 mann av gangen ved det katastroferammede atomkraftverket.

På grunn av den farlige strålingen er dette blitt kalt et selvmordsoppdrag.