TIL KONGO: Ministerråd Gunvor Alida Endresen, her sammen med den britiske diplomaten Terence Robins (t.v) i Kisangani. Foto: Tore Meek / Scanpix
TIL KONGO: Ministerråd Gunvor Alida Endresen, her sammen med den britiske diplomaten Terence Robins (t.v) i Kisangani. Foto: Tore Meek / ScanpixVis mer

UD skal følge høyesterettssaken i Kongo

Ministerråd fra Angola-ambassaden reiser til Kongo i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Ministerråd Gunvor Alida Endresen reiser til Kongo på søndag for å følge rettsprosessen mot de to drapsdømte nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland.

- Jeg vil mandag forsøke å få kontakt med høyesterett for å få endelig bekreftet om rettssaken begynner på tirsdag. Dersom det er mulig for meg å gjøre det, vil jeg overvære rettssaken som observatør, sier Endresen til NTB.

Hun er til daglig ministerråd ved den norske ambassaden i Luanda, Angola, som også har ansvaret for Kongo. Fredag ble det kjent at ankesaken mot Moland og French er berammet til å starte førstkommende tirsdag i høyesterett i hovedstaden Kinshasa.

Verken advokat Morten Furuholmen eller de kongolesiske forsvarsadvokatene Guillaume Likwela og André Kibambe har anledning til å stille. De kongolesiske advokatene jobber nå for å få utsatt saken, som først var ventet å komme opp i månedsskiftet mai/juni.

- Jeg har ikke anledning til å være der, og har søkt om at dette møtet skal utsettes. Trolig får vi en ukes utsettelse, sier Kibambe til VG.

Kan ikke stille

- I utgangspunktet var planen at jeg skulle følge hovedforhandlingene, men nå kan disse i verste fall skje uten at advokatene eller de tiltalte er til stede, sa advokat Morten Furuholmen til TV 2 fredag.

Furuholmen sier det ikke ligger an til at Moland og French blir overført til Kinshasa, men blir sittende i fengselet i Kisangani. Det skal ikke være anledning for tiltalte til å møte i høyesterett.

De to nordmennene er dømt til døden for drap på sjåføren sin og for spionasje i Kongo. Moland og French ble pågrepet i mai i fjor og har sittet i varetekt siden den gang. Saken deres har allerede vært oppe i en militær domstol to ganger. I begge tilfellene endte saken med dødsdom, senest 3. desember i fjor.

Høyesterett behandler ikke skyldspørsmålet, men vil ta stilling til om det er begått saksbehandlingsfeil og om det var rett at saken gikk for en militær domstol. Furuholmen mener tribunalet i Kisangani ikke hadde kompetanse til å dømme i saken og at den burde gått for en sivil domstol.

Norsk soning

Ifølge Furuholmen kan dommen fra Kisangani bli satt til side i høyesterett, selv om han har liten tro på en mer rettferdig rettergang i en ny runde. På den annen side kan retten også banke saken igjennom slik den er, og dermed bekrefte dødsdommene mot Moland og French enda en gang.

- Da må vi forholde oss til det og få Utenriksdepartementet på banen og sette i gang forhandlinger om overføring til soning i Norge.

Ministerråd Gunvor Alida Endresen bekrefter at dette er en mulighet.

- I forhold til selve rettssaken vil vi ikke foreta oss noe. Vi avventer nå en endelig dom, og når den kommer vil det være en mulighet for å inngå samtaler med kongolesiske myndigheter, sier hun.

- Men ingenting vil bli foretatt fra norsk side uten at det er klarert med de to på forhånd. Det må være et ønske fra de to at vi eventuelt skal få til samtaler om mulig utlevering for soning i Norge, understreker Endresen.

Utleveringsavtale

Norske og kongolesiske myndigheter har allerede hatt uformelle samtaler om muligheten til å overføre nordmennene til soning i Norge. Kongos justisminister Emmanuel-Janvier Luzolo åpnet tidligere denne måneden for dette når det foreligger en rettskraftig dom.

Advokat Morten Furuholmen mener det vil være lettere å få til en slik utleveringsavtale med de sentrale myndighetene i Kinshasa enn med de lokale i Kisangani. En overføring av de dødsdømte mennene til hovedstaden vil derfor være en fordel også med tanke på hvor de til slutt skal sone.

Fysisk skal det stå relativt bra til med Moland og French, men advokaten sier de er psykisk utmattet og har et sterkt håp om å komme tilbake til Norge. Ved 20-tiden fredag kveld hadde de selv ikke fått beskjed om at saken deres skal opp i høyesterett allerede i begynnelsen av neste uke.(NTB)

ANKET: Høyesterettssaken mot Tjostolv Moland og Joshua French skal ifølge planen starte på tirsdag. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
ANKET: Høyesterettssaken mot Tjostolv Moland og Joshua French skal ifølge planen starte på tirsdag. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer