Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UD skal granske spion-påstander

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har bedt departementet granske Dagbladets avsløringer.

VIL HA FAKTA: utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har bedt administrasjonen undersøke påstandene for å sjekke at alle fakta har kommet fram. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET
VIL HA FAKTA: utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har bedt administrasjonen undersøke påstandene for å sjekke at alle fakta har kommet fram. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag skrev Dagbladet om en bok om KGB-arkivet «Mitrokhin», som navngir norske spioner. Boka inneholdt opplysninger om norske spionhemmeligheter, og flere norske aktører var navngitt. En kilde, Dagbladet har snakket med, sier at boka ble stoppet av Ap-topper i 2001.

Daværende utenriksminister og Ap-leder Thorbjørn Jagland bekrefter at han fikk opplysninger om angivelige KGB-spioner da han var utenriksminister, men at han aldri ble orientert om noen bok.

- Ble orientert - Da jeg var utenriksminister ble jeg orientert av daværende departementsråd Bjarne Lindstrøm om at to ansatte i Utenriksdepartementet var nevnt i Mitrokhin-arkivene og at det ble hevdet at de hadde kontakt med KGB. Han hadde videre snakket med de to om saken og kom fram til at det ikke var grunnlag for påstandene. Dette var helt regulær kontakt med sovjetiske diplomater, som også var blitt rapportert internt i departementet, sier Jagland til Dagbladet.

Tidligere departementsråd Lindstrøm vil ikke kommentere Jaglands opplysninger om at han konfronterte to UD-ansatte om påstandene.

- Vil undersøke påstandene Nå varsler Utenriksdepartementet at de skal granske påstandene.

- Verken utenriksministeren eller nåværende administrativ ledelse i departementet har kjennskap til påstandene som fremsettes i Dagbladet. Vi merker oss Jaglands uttalelse om at han ble orientert om saken da han var utenriksminister og gjorde de nødvendige avklaringer for å sjekke den ut, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Marte Lerberg Kopstad, til Dagbladet. Hun sier videre at utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har bedt administrasjonen undersøke påstandene for å sjekke at alle fakta har kommet fram.

- Dette gjør vi for å avklare at det ikke knyttes usikkerhet til departementets rolle, sier Kopstad, som sier de er rede til å svare på alle de spørsmål som Stortinget måtte ha.

Boka som ble stoppet Boka ble skrevet av den russiske KGB-avhopperen Vasilij Mitrokhin sammen med den anerkjente britiske historikeren Christopher Andrew, men aldri utgitt.

Ifølge Dagbladets kilder ble boka stanset av en krets Arbeiderparti-politikerne med hjelp av Utenriksdepartementet. De brukte Nato-samarbeidet med britene til å kreve boka stanset.

- I boka kom det et par norske navn som viste at Treholt ikke var den eneste KGB-spionen. Det dreide seg om noen i UD og Arbeiderpartiet som fortsatt var på innsida. Det ene navnet figurerer også i STASI-arkivet. De ble navngitt i boka, og i Arbeiderpartiet fikk man totalt sjokk, sier kilden.

Personene omtalt i boka skal blant annet være tilknyttet Utenrikstjenesten og Arbeiderpartiet.

BLE INFORMERT: Daværende utenriksminister og Ap-leder Thorbjørn Jagland bekrefter at han fikk opplysninger om angivelige KGB-spioner da han var utenriksminister, men at han aldri ble orientert om noen bok. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET
BLE INFORMERT: Daværende utenriksminister og Ap-leder Thorbjørn Jagland bekrefter at han fikk opplysninger om angivelige KGB-spioner da han var utenriksminister, men at han aldri ble orientert om noen bok. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET Vis mer